Străzile din jurul bătrânului castel Zichy din Diosig au fost neîncăpătoare, sâmbătă, pentru sutele de maşini venite din toate colţurile judeţului, dar şi din împrejurimi. Sălăjeni, clujeni, maramureşeni, dar şi mulţi turişti din Ungaria s-au întâlnit în grădina castelului, unde au degustat vinuri rafinate, dar şi alte bunătăţi pregătite de organizatori, într-o atmosferă relaxată.

A fost un nou Festival  Gastro şi Vin Bakator la Diosig, a treia ediţie, iar sărbătoarea adună, an de an, tot mai mulţi participanţi. „Prieteni”, după cum le spune celor peste 2.000 de vizitatori primarul comunei, Mados Attila, care s-a aflat întreaga zi în mijlocul invitaţilor, îmbiindu-i să deguşte vinurile aduse de 15 viticultori din Diosig, Săcueni, Valea lui Mihai, Sâniob sau Sântimreu, dintre care 6 producători ai soiului bakator, care a şi dat numele festivalului şi din care, pe vremuri, în zonă se făceau vinuri pentru mesele capetelor încoronate.

Vinuri premium

Zeci de vinuri selecţionate, pentru toate gusturile, au stat la dispoziţia participanţilor. Mai aspre, mai dulci, ba chiar şi extreme, cum sunt cele produse de Sütő Zsolt, din Slovacia, sub marca Strekov 1075, ajunse şi în meniul restaurantului Noma, aflat în topul primelor 10 cele mai bune restaurante din lume.

Vinurile Strekov 1075 sunt din struguri bio şi sunt unice, pentru că sunt produse prin fermentare exclusiv naturală, în butoaie sau căzi deschise, fără adaos de sulf. „Vinul adevărat e cel la care nu se adaugă nimic şi din care nu se ia nimic”, a descris producătorul vinurile sale, uşor tulburi, care ajung în toate colţurile lumii, din Statele Unite şi până în Japonia.

Bucate pentru toţi

Festivalul a fost şi unul al gurmanzilor. Dacă vedeta anului trecut a fost gulaşul cu carne de bivol, gătit de bucătari aduşi special de la un restaurant cu mâncăruri tradiţionale din Ungaria, anul acesta cei de la Carpathian BBQ au pregătit beef-steake-uri din carne de Angus, aşezonate cu mirodenii şi gătite într-un smoker pe lemn vreme de mai bine de 12 ore. Rezultatul? O friptură suculentă, cu o savoare aparte şi un gust atât de bun încât cu siguranţă a impresionat şi cele mai sofisticate gusturi.

Evident, de la festival nu au lipsit nici bucatele tradiţionale, micii, grătarele, cum nu au lipsit nici producătorii locali, veniţi cu miere, dulceţuri, lactate ori produse de carmangerie pregătite „ca la bunica”, plăcute nu doar ochilor, ci şi papilelor gustative.

Şi muzică bună

O zi reuşită, după cum au remarcat toţi cei care au vizitat festivalul, unul care a fost pentru întreaga familie, căci organizatorii s-au gândit şi la copii, care s-au putut distra într-o  zonă numai a lor, şi la adulţi.

Pe scenă a urcat trupa de jazz Edina Quartet, urmată de băieții de la Bagossy Brothers Company, iar seara s-a încheiat cu celebra trupă de muzică de inspirație folclorică Csík Zenekar şi cu proiecţia finalei Ligii Campionilor la fotbal pe un ecran uriaş, chiar în grădina castelului.

Deşi pe durata festivalului s-au desfăcut câteva sute de sticle de vin, ziua s-a încheiat fără niciun incident. A fost ca-ntre prieteni. Prietenii vinului…