Biroul Electoral Judeţean Bihor are dificultăţi serioase în centralizarea rezultatelor voturilor date de cetăţenii judeţului la alegerile de duminică, deşi conducerea instituţiei se aştepta să fie cea mai simplă procedură.

Motivul? În procesele-verbale încheiate de Birourile celor 653 secţii de votare din judeţ există numeroase inadvertenţe, astfel că documentele nu pot fi înregistrate decât după elucidarea lor, fapt ce ţine pe loc şi predarea buletinelor de vot adunate în saci sigilaţi şi păzite de reprezentanţii Birourilor secţiilor de votare ajunşi în faţa Prefecturii pentru a le preda Judecătoriilor de arondare.

În doi paşi

Preşedintele BEJ Bihor, judecătorul Florina Crişan, a declarat BIHOREANULUI, luni dimineaţă, când în faţa clădirii Prefecturii stăteau numeroşi reprezentanţi ai Birourilor secţiilor de votare din judeţ, că procedura pentru centralizarea proceselor verbale se derulează cu dificultăţi la care nu se aştepta. „Am crezut că va decurge în cel mai uşor mod, dar este cel mai greu”, a spus magistratul.

Motivul lentorii cu care se desfăşoară ceea ce trebuia să fie o simplă rutină stă în erorile din procesele verbale încheiate la nivelul fiecărei secţii de votare, explică preşedintele BEJ.

„După încheierea votării, procedurile finale se fac în doi paşi. Reprezentanţii Birourilor secţiilor de votare vin la BEJ pe de o parte cu procesele verbale în care sunt consemnate rezultatele şi datele tehnice ale votării, iar pe de altă parte cu saci sigilaţi în care se află toate buletinele de vot. Procesele verbale se predau BEJ, iar buletinele de vot se predau Judecătoriilor de arondare a fiecărei secţii de votare. Problema este că nu putem prelua procesele verbale din cauza erorilor din ele”, a spus magistratul.

Greşeli în rubrici

Reprezentanţii Birourilor secţiilor de votare trebuie să predea, fiecare, câte trei procese verbale, în câte două exemplare: câte unul pentru alegerea eurodeputaţilor, respectiv pentru fiecare din cele două întrebări ale referendumului.

„După preluarea acestor procese verbale, se listează datele din tabletele de la fiecare secţie de votare şi se fac poze cu tabletele. Ajungem la patru procese verbale, care toate trebuie să fie identice. Problema este că aceste date nu sunt identice. Sunt erori în rubrici. De exemplu, voturile depuse în urnele mobile au fost trecute, greşit, ca şi cum ar fi fost date de persoane de pe liste suplimentare. Aceste erori trebuie identificate, toate, iar apoi corectate, ceea ce nu se poate face decât prin decizie a BEJ”, a spus judecătorul Florina Crişan.

„Este mult mai complicat decât la toate celelalte votări, deşi noi ne aşteptam să fie cel mi simplu”, a concluzionat magistratul.

La cozi cu sacii

Potrivit preşedintelui BEJ, etapa a doua a procesului decurge mai uşor. După ce sunt lămurite toate inadvertenţele din procesul verbal, se încheie un proces verbal între BEJ şi reprezentantul Biroului secţiei de votare. În baza acestui nou proces verbal, se pot preda apoi sacii sigilaţi cu buletinele de vot propriu zise către reprezentanţii Judecătoriilor din judeţ la care sunt arondate secţiile de votare.

„Pentru Oradea, sacii cu buletinele de vot se predau direct peste drum de clădirea Prefecturii (n.r. – unde funcţionează BEJ), tot pe bază de proces verbal. Pentru celelalte zone din judeţ, a fost desemnat câte un reprezentant al fiecărei Judecătorii, care preia sacii cu buletinele de vot de la reprezentanţii Birourilor secţiilor de votare. Ulterior, aceştia sunt duşi cu maşini ale Prefecturii la fiecare Judecătorie din judeţ”, a spus preşedintele BEJ Bihor.

La Judecătoriile din judeţ – Oradea, Beiuş, Marghita, Salonta, Aleşd – buletinele de vot se păstrează, conform legii, timp de trei luni, putând fi verificaţi în situaţia în care formaţiunile politice sau candidaţii independenţi contestă rezultatele votării şi BEJ decide reverificarea acestora.

Până în jurul orei 10.30 a zilei de luni, potrivit preşedintelui Florina Crişan, BEJ Bihor a preluat procesele verbale de la „trei sute şi ceva” din cele 653 secţii de votare din judeţ. Implicit, asta înseamnă că reprezentanţii Birourilor celorlalte secţii încă aşteaptă în zona Prefecturii pentru a preda sacii cu buletine de vot.