Sute de bihoreni au luat sâmbătă cu asalt, încă de dimineaţă, ferma de lavandă a familiei Szoboszlai de la Santăul Mic în prima zi a Festivalului Lavandei care se doreşte să devină o tradiţie.

La ferma lavandei

Orădenii ieşiţi la relaxare s-au putut răsfăţa cu aroma îmbătătoare a plantelor în floare în acordurile trupei Kozak Band şi DJ Kendy & Sax Răzvan Meseşan.

Într-un răsfăţ al tuturor simţurilor, vizitatorii au putut încerca toate genurile de produse specifice, de la săpunuri şi ulei, la îngheţată şi sirop ori bere şi lichior din lavandă.

Cei mici au avut la dispoziţie jocuri şi distracţii, tinerii au găsit butaforii de toate felurile pentru fotografii şi selfie în lanurile mov, iar adulţii au găsit locuri pentru relaxare la umbră lângă un grătar ori pe lazy bag-uri nonconformiste cu o bere în mână.

Printre vizitatori au putut fi văzuţi de la familişti cu copii sau căţei la biciclişti şi motociclişti veniţi din zonă.

În jurul orei 17, pe şoseaua de la intrarea în fermă puteau fi numărate peste o sută de autoturisme, iar maşini cu vizitatori veneau încă în coloană.

Petreceri cu clasă

Ferma soţilor Csaba şi Krisztina Szoboszlai are un hectar cu plantaţii de lavandă abia înflorită şi încă pe atât cu diferite flori astfel încât să rămână plină de culoare pe tot parcursul anului.

Festivalul, aflat la prima ediţie, a fost programat anume pentru această perioadă pentru ca plantele să dea floare.

"Festivalul, care vrem să devină un punct de atracţie pentru Oradea şi zonă, se adresează celor care ştiu să aprecieze o muzică de calitate, un vin bun, o bere artizanală şi o cafea pe măsură", spune Csaba Szoboszlai (foto).

De altfel, familia Szoboszlai nu se poate plânge de lipsă de activitate. Chiar dacă veniturile din vânzarea în Italia a florilor de lavandă sunt undeva la 4.000 euro pe an, ferma este tot timpul ocupată.

Aroma şi culoarea florilor de lavandă atrage cupluri care vor să se cunune civil sau chiar religios într-o atmosferă romantică în foişorul din curte, să îşi ţină nunta în natură folosindu-se de cortul anume pregătit.

Prima ediţie a Festivalului lavandei va continua duminică între orele 10 - 20 şi va cuprinde o şedinţă de body-art de relaxare a trupului şi a minţii, o scurtă conferinţă despre viaţă şi natură a psihologului Maria Zamfirache şi un concert al trupei Magic Piano Duo.

Intrarea este 10 lei. Accesul copiilor este gratuit.