Mai multe echipaje de poliţişti au ieşit în stradă, în ultimele zile, la Târgul de Crăciun, în marile centre comerciale, în pieţele agroalimentare şi în staţiile mijloacelor de transport în comun, oferind orădenilor sfaturi despre cum se pot feri de furturi, escrocherii, inclusiv pe internet. 

Acţiunea, la care au participat poliţişti de proximitate în colaborare cu colegii lor de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, a avut caracter preventiv.

Concret, poliţiştii le-au oferit trecătorilor materiale cu recomandări preventive practice, dar şi informaţii importante pentru siguranţa copiilor, recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţe în perioada concediilor, cum să prevină furturile din buzunare atunci când se află în locuri aglomerate sau în mijloacele de transport în comun, respectiv despre regimul legal de utilizare a articolelor pirotehnice. 

"Alte aspecte au vizat siguranţa la cumpărături, atât în magazine, cât şi în spaţiul virtual", se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor.

Totodată, poliţiştii au oferit recomandări privind conducerea autoturismelor în condiţii de iarnă şi prevenirea accidentelor rutiere generate de oboseala la volan. 

"În discuţiile purtate, poliţiştii au subliniat care sunt vulnerabilităţile exploatate de hoţi sau escroci şi cum, respectând câteva măsuri de autoprotecţie simple, dar eficiente, pot preveni victimizarea", se mai spune în informare. 

Poliţiştii le-au atras atenţia orădenilor să acorde o atenţie sporită persoanelor pe care le primesc în casă, pentru că, sub diverse pretexte, infractorii le pot pătrunde în locuinţe chiar cu acordul lor şi, profitând de o clipă de neatenţie, le pot sustrage bani sau alte bunuri de valoare. 

"Pretextele folosite de hoţi sunt diverse reparaţii, deratizare, strângeri de fonduri, colinde etc. O altă metodă utilizată este cea a falsei împrieteniri, când hoţii se împrietenesc aparent cu victimele şi, după ce le câştigă încrederea şi sunt invitaţi în locuinţele lor, le sustrag bunurile de valoare", se precizează în comunicat.