Între 150 şi 200 de localnici din Sântandrei au ieşit, marţi seară, în faţa Căminului Cultural pentru a manifesta împotriva mirosului emanat de fermele Nutripork din comună, dar şi pentru a strânge semnături împotriva faptului că una dintre companiile din grupul Nutrientul vrea să amenajeze un incinerator de animale în Palota.

Fără menajamente

Protestul a început în jurul orei 20, când oameni de toate vârstele, inclusiv cu copii, s-au strâns pentru a-şi susţine cauza. Participanţii au purtat, simbolic, măşti pe faţă, şi au ţinut în mâini pancarte cu mesaje directe, edificatoare: "Într-al nostru iubit sat, aerul pute-a căcat", "Dintr-un aer împuţit unii s-au îmbogăţit", "Sunteţi la suficientă distanţă de casele noastre?", "Stop poluării", "Vrem dezinsecţie, nu mai vrem infecţie" sau "Am adidaşi venetici şi vreau să trăiesc aici!".

În ce priveşte scandările, au fost puţine, dar şi ele cu mesaj: "Fără poluare", "Vrem asfalt şi vrem trotuare, dar primim doar poluare", "Nutripork, de ce ne-mpuţi? Ar fi cazul să te muţi!" sau "Protestăm protestăm, fiindcă vrem să respirăm".

Fără discursuri pompoase, ci scurte şi la obiect, organizatorii, din partea Asociaţiei Sântandrei Metropolitan Area, au explicat motivele protestului: descoperirea unor deversări excesive ale unor dejecţii de animale de la Nutripork Ioşia pe teritoriul comunei, mirosurile pestilenţiale degajate, care reprezintă un real pericol asupra sănătăţii, dar şi poluarea cu praf, datorată faptului că foarte multe străzi sunt neasfaltate. În plus, oamenii au strâns şi semnături - peste 200 - împotriva construirii unui incinerator de animale la Palota.

Un moment inedit a fost când unul dintre vorbitori i-a întrebat de la microfon pe poliţiştii locali  câte camioane cu dejecţii au oprit în Sântandrei, dar nu a primit nici un răspuns. "O fi secret de serviciu", au ironizat unii de pe margine.

De altfel, organizatorii au iniţiat şi un concurs pe Facebook. Cel mai votat slogan a fost "Vrem asfalt şi trotuare / Şi primim doar poluare", iar autorul a primit cărţi şi un tricou drept cadou din partea scriitoarei Lili Crăciun, fost notar, acum pensionară şi localnică a comunei.

Rodica Boitoș, localnică Sântandrei"Este absolut imposibil să ieşi seara afară, să ţii un geam deschis să se aerisească, este incredibil cât de rău pute, pentru că ăsta e cuvântul: pute. Te-ai mutat la casă, dar nu poţi să te bucuri. Nu poţi să ai o masă afară. Noi ne-am imaginat că ne mutăm la casă pentru aer curat, ne-am făcut gazon, ne-am aranjat curţile, dar de fapt noi stăm într-o duhoare continuă şi nu se mai poate aşa. Trebuie să facem ceva", le-a spus jurnaliştilor Rodica Boitoş (foto), localnică.

Anti incinerator

În plus, oamenii au strâns şi semnături - peste 200 - împotriva construirii unui incinerator de animale la Palota...

Carmen Lezeu, preşedinta Asociaţiei Sântandrei Metropolitan Area"De aproape o lună miroase cumplit pentru că se deversează dejecţiile de ferme pe câmp. Oamenii sunt acum şi mai revoltaţi pentru că au aflat că urmează să apară o nouă sursă de poluare. Una din firmele din grup vrea să construiască un incinerator pe amplasamentul între ferma de porci şi ferma de pui", a declarat preşedintele Asociaţiei Sântandrei Metropolitan Area, Carmen Lezeu (foto).

Chimist de profesie, Lezeu a declarat că incineratorul va creşte şi mai mult nivelul poluării în zonă. "Acest incinerator va emana substanţe poluante. Cele mai periculoase sunt bioxanii şi furanii. Acestea pot pătrunde prin epidermă şi pot ajunge inclusiv să afecteze laptele matern, cei mai afectaţi ajungând să fie copiii", a spus Lezeu.

Localnicii sunt cu atât mai hotărâţi să se opună construcţiei incineratorului cu cât acesta va fi de mari dimensiuni. "Am consultat documentaţia depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Instalaţia va avea un depozit de frig cu o capacitate de 55 de tone, iar incineratorul una de 1.750 kilograme de deşeu incinerat, ceea ce este foarte mult dacă e vorba că incineratorul va fi folosit doar pentru arderea animalelor bolnave dintr-o fermă", a povestit reprezentanta Asociaţiei.

Protestatarii vor anexa tabelele cu cele peste 200 de semnături unui memoriu prin care vor cere APM Bihor să dea aviz negativ investiţiei.