Pe măsuţa cochetă, o cană de porţelan vechi de două secole aşteaptă, parcă, să fie umplută cu cafea aburindă. Într-un colţ, pipele stau aliniate ca oştenii, pe birou, o mapă stă deschisă iar scaunul e tras, ca şi când proprietarul ar fi plecat în grabă. Toate i-au aparţinut cunoscutului poet și prozator maghiar Arany János, şi au fost restaurate cu migală de chinez bătrân pentru a fi expuse în Turnul Ciunt (Ciung) din Salonta, oraşul natal al poetului.

Clădirea, amenajată ca muzeu memorial, e proaspăt restaurată din fonduri guvernamentale maghiare şi a fost redeschisă, miercuri, chiar de preşedintele Ungariei, Áder János. Monumentul istoric a beneficiat de peste 500.000 euro de la statul ungar.

Aparţine tuturor

La festivităţi, la care au asistat peste 200 de persoane, au luat cuvântul primarul municipiului Salonta, Török László, directorul Muzeului de Literatură Petőfi din Budapesta, Prőhle Gergely, și criticul literar Varga Pál, membru al Academiei Maghiare de Științe.

Discursurile au vizat, pe de o parte, viaţa şi opera cunoscutului poet, iar pe de alta descrierea lucrărilor ample de renovare şi restaurare, în care au fost implicaţi peste 50 de specialişti.

„Arany János este una dintre comorile culturale ale Europei Centrale, părintele poeziei moderne, iar acest muzeu a fost înfiinţat de fiul său şi aparţine nu doar comunităţii maghiare, ci şi comunităţii române, tuturor celor care îl vizitează" a explicat directorul Muzeului budapestan.

Primul vizitator

În finalul discursurilor „sparte” de scurte momente artistice asigurate de muzicianul Csorsz Rumen Istvan şi de directorul Filarmonicii de Stat din Oradea, Meleg Vilmos, preşedintele Ungariei a preluat cheia turnului cu care, apoi, a descuiat uşa clădirii fiind, de altfel, prima persoană care a vizitat-o.

Dacă i-a plăcut ce a văzut, nu se ştie, căci Áder János nu a făcut nicio declaraţie presei, grăbindu-se să se retragă în sediul Primăriei Salontei, situată în apropiere, de unde, apoi, s-a întors spre casă.

Simbol al oraşului

Simbol al municipiului Salonta, Turnul Ciunt are o înălţime de circa 40 de metri şi 4 etaje, fiind parte dintr-o cetate distrusă după invaziile otomane din secolul XVI.

Vreme de 240 de ani, clădirea a rămas fără acoperiş, de unde a venit, de altfel, şi numele său, fiind renovată în 1899, de Arany László, fiul poetului Arany János, care a transformat-o în muzeu memorial, donând oraşului o parte a bibliotecii, tablouri, statuete, manuscrise originale, precum şi mobilierul din camera de lucru a tatălui său.

Între obiectele restaurate în întregime, se numără lada de lemn în care poetul îşi ţinea hainele în internatul şcolar, şi de care nu s-a despărţit niciodată. Tot în muzeu poate fi văzută şi cafetiera pe care i-a făcut-o cadou lui Arany prietenul său, poetul Petofi Sandor, căruia, de altfel, i-a botezat copilul.

Un întreg etaj găzduieşte camera de lucru a poetului, iar un altul manuscrisele şi, încastrate în pereţi de sticlă, foile de dafin din laurii cu care a fost decorată intrarea în clădire la deschiderea oficială din 1899. Ultimul etaj, de unde se poate vedea întregul oraş, este destinat copiilor, având amenajate măsuţe, scaune şi jocuri educative.