Centrul de zi de scleroză multiplă din Oradea (strada Buzăului 2), primul din Europa din Centrală şi de Est, a găzduit marţi un eveniment dedicat marcării unui sfert de secol de la începerea efectivă a serviciului de asistare a persoanele afectate de scleroză multiplă.

25 de ani de activitate

Conferinţa a debutat, la cererea doctorului Petru Mihancea, cofondatorul Fundaţiei de Scleroză Multiplă Bihor, cu un moment de reculegere dedicat celor 20 de bihoreni care au încetat din viaţă în ultimii ani răpuşi de această afecţiune.

La eveniment au mai participat, printre mulţi alţii, Marcel Morar, cofondator al asociaţiei, soţii Rosa şi Douglas Drown din Insula Man, care au sprijinit de-a lungul timpului activitatea organizaţiei cu donaţii, muncă şi suport moral, şi reprezentanţi ai municipalităţii, care a reabilitat clădirea centrului de zi la începutul anilor 2000.

"În anul 1991 am primit din Oradea o scrisoare care a avut un impact enorm. Voi citi doar o bucăţică: "Motivul principal pentru care apelăm la dumvneavostră este faptul că de aceşti membri ai asociaţiei de scleroză multiplă nu are nimeni grijă". Tot ce înseamnă costuri cu îngrijirea lor era suportat exclusiv de familiile lor", a rememorat Rosa Drown.

Prin contribuţiile şi munca voluntarilor asociaţia s-a dezvoltat şi a pus bazele primului centru de zi pentru scleroză multiplă din Europa Centrală şi de Est.

650 de bihoreni

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, la nivel naţional sunt înregistrate peste 10.000 de persoane suferind de scleroză multiplă. "Din numărul total, circa 4.200 de persoane urmează un tratament, iar restul fac terapie", a declarat preotul Laurenţiu Lazăr, preşedintele Asociaţiei de Scleroză Multiplă din România.

În judeţul Bihor sunt înregistrate peste 650 de persoane afectate. "Avem contact cu toţi şi le furnizăm informare şi consiliere", spune preşedintele.

Boală specifică ţărilor scandinave, scleroza multiplă s-a extins în ultimii ani şi în ţările mai calde, pe fondul globarizării, liberei circulaţii şi factorilor favorizanţi.

Atenţie la casele de vacanţă!

"În Bihor avem şi noi un mic focar pe cele două versante ale Munţilor Bihorului. Atenţie la cei care şi-au făcut casă la Arieşeni, Boga, Şuncuiuş şi Vârciorog... Nu vreau să vă sperii, dar prezenţa în subsolul acestor munţi a unor zăcăminte de bauxită, din care se extrage aluminiul, s-a demonstrat că este răspunzătoare de unele boli neurologice", a spus doctorul Petru Mihancea.

Centrul de zi de scleroză multiplă din Oradea le oferă beneficiarilor posibilitatea de a-şi petrece timpul împreună şi de a urma diferite terapii, de la kinetoterapie şi fizioterapie la masaj limfatic, cromoterapie şi masaj. Din păcate, posibilităţile financiare ale centrului, limitate la donaţiile primite, nu permit în acest moment lărgirea paletei de tratamente.