Emerson începe debarcarea în Oradea. Compania americană îşi construieşte prima hală de producţie din parcul industrial Eurobusiness din Şoseaua Borşului, aceasta ajungând deja la stadiul de schelet metalic.

Hala de producţie se va întinde pe o suprafaţă de 20.000 metri pătraţi. Începând din toamnă, firma va începe în vecinătatea acesteia construcţia unei clădiri de birouri cu o suprafaţă de 7.000 metri pătraţi.

Investiţia Emerson din parcul industrial Eurobusiness se ridică la 50 milioane euro. La această sumă se vor adăuga alte 100 milioane euro care vor fi investite în tehnologie. Planul de dezvoltare a companiei pentru următorii cinci ani prevede crearea a nu mai puţin de 1.500 de locuri de muncă.

"Proiectul investitorilor americani este ca începând din ianuarie 2014 să producă deja în Oradea. Pentru primul an de activitate numărul de angajaţi al companiei ar urma să se ridice undeva la circa 500 de salariaţi", a declarat Delia Ungur, administratorul parcului industrial Eurobusiness.

Concernul Emerson a concesionat anul trecut 14 hectare de teren în parcul industrial amplasament pentru care va plăteşte municipalităţii o redevenţă în valoare de 44.800 euro pe an. Compania va fi scutită de impozit pe teren şi construcţii vreme de trei ani, iar după finalizarea a 15% din investiţie va putea să cumpere întreaga parcelă la un preţ de 8 euro pe metrul pătrat. Din suma totală de 1,1 milioane euro se vor scădea redevenţele deja plătite.

Având sediul central în statul Missouri, grupul american Emerson deţine 64 de divizii care operează în 245 de locaţii din întreaga lume şi îşi desface produsele în peste 150 de ţări. Compania a decis să se extindă în Oradea anul trecut după ce amplasamentul deţinut în parcul industrial Tetarom din Cluj s-a dovedit neîncăpător.