Deputatul PSD Bihor Ioan Roman a salutat vineri, într-o conferinţă de presă, repararea unei "greşeli" pe care partidul său a făcut-o cu şase ani în urmă, mutând administrarea fiscală a contribuabililor mijlocii de la nivelul judeţelor la cel al regiunilor, prin înfiinţarea a opt Direcţii Regionale ale Finanţelor Publice.

"Miercuri (n.r. – săptămâna aceasta) s-a dat votul pentru reorganizarea administraţiilor financiare, din nou contribuabilii mijlocii revin la judeţ. Unii vor spune că tot noi am decis, în 2013, mutarea lor la Direcţiile Regionale. Putem constata acum că a fost o greşeală, din discuţiile cu oamenii de afaceri din Bihor a reieşit că gradul de colectare este mult mai eficient când sunt descentralizate aceste direcţii", a spus Roman jurnaliştilor.

Înapoi la judeţe

Modificarea legislativă la care s-a referit deputatul PSD este o nouă reorganizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, noutăţile prevăzând şi mutarea structurilor vamale de la ANAF la Ministerul Finanţelor. Iniţiativa în acest sens a aparţinut UDMR şi a fost votată de deputaţii PSD şi ALDE, cu opoziţia PNL şi USR.

Potrivit textelor adoptate, în subordinea ANAF se reînfiinţează Direcţiile Judeţene ale Finanţelor Publice, ai căror şefi preiau atribuţiile directorilor de la nivel regional, iar Direcţia Generală a Vămilor revine în subordinea Ministerului Finanţelor Publice.

"Combinaţii şi evaziune"

În timp ce PNL, USR şi PMP au votat împotriva noii reorganizări, care a provocat proteste ale angajaţilor Direcţiilor Regionale, un fost şef al ANAF a atenţionat că noile prevederi legale vor conduce la "combinaţii şi evaziune".

Acesta a afirmat că scopul evident al noilor măsuri "este de a reface influenţa baronilor locali care nu mai aveau suficiente pârghii, cât timp decizia nu mai era la ei in judeţ". "După reorganizarea ANAF pe regionale, adică după ce li s-au tăiat baronilor locali pârghiile/relaţiile directe cu cei din Fiscul local, PSD dă drumul la combinaţii şi la evaziune, reinventând administraţiile judeţene", a avertizat Diaconu.