Fost ministru al Finanţelor din Guvernul Ponta, Ioana Petrescu, s-a aflat luni la Oradea pentru întâlniri cu oameni de afaceri locali, dar şi cu "activul de partid" al Pro România, gazdă fiindu-i unul dintre cei doi coordonatori ai organizaţiei judeţene, Octavian Bara, şi purtătorul de cuvânt al acesteia, Claudia Timofte.

"Vrem să ştim care sunt exact problemele mediului de afaceri", a motivat Ioana Petrescu, adăugând că înainte de a formula iniţiative legislative pentru îmbunătăţirea acestuia este necesară o documentare corectă.

Pensiile: "Ştiu că nu sunt bani"

Fostul ministru a comentat despre ideea impozitării aşa-numitelor pensii speciale lansată de actualul şef al Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, afirmând că impozitarea progresivă pe care acesta ar intenţiona-o ar fi nefezabilă şi discriminatorie, instituind inechităţi, de pildă, între un beneficiar care nu mai prestează şi alte activităţi şi unul care are şi alte venituri, şi care ar urma să fie impozitat cu "doar 10% pe salariu şi mai mult pe pensia specială".

"Sunt sigură că se pot găsi soluţii pentru aceste pensii speciale. Poate avea o pensie specială un ofiţer antidrog, dar nu şi funcţionara care a bătut la maşină procese-verbale", a exemplificat Petrescu.

În acest context, fostul demnitar a criticat şi declaraţiile lui Orlando Teodorovici despre "sistemul învechit" de recalculare a pensiilor în vederea majorării prin noua lege a pensiilor şi despre ideea acestuia "să se aloce pensionarilor o sumă anticipată şi apoi (n.r. – după recalculare) să se regularizeze sumele", punând la îndoială nu doar sinceritatea intenţiei PSD de a majora pensiile, ci şi existenţa surselor financiare necesare.

"Noi am cerut, mai simplu, ca punctul de pensie să crească din septembrie de la 1.265 la 1.865 lei. E uşor de făcut (n.r. – majorarea punctului de pensie, spre deosebire de recalcularea pensiilor), nu trebuie să se schimbe modul de calcul şi programele informatice. (...) Dacă ei (n.r. – PSD şi ALDE, cu susţinerea UDMR) voiau să mărească pensiile, făceau acest lucru (n.r. – majorarea punctului de pensie), dar nu l-au făcut pentru că ştiu că nu au bani. Doar sunt în campanie electorală", a spus fostul ministru al Finanţelor.

Teodorovici, prestaţie "devastatoare"

Pe de altă parte, solicitată de BIHOREANUL să îşi expună opinia asupra altor decizii "marca Teodorovici", cum sunt OUG 114 ori subordonarea sistemului vamal lui însuşi, personal şi direct, prin scoaterea vămilor din subordinea ANAF, Ioana Petrescu a criticat ferm prestaţia actualului ministru.

Cel mai mult a insistat asupra OUG 114, pe care a apreciat-o drept "dezastruoasă" în ce priveşte efectele produse de prevederile referitoare la taxarea aberantă a sistemului Pilonului II de pensii şi taxarea pe cifra de afaceri în domeniile bancar, energetic şi comunicaţii.

De altfel, întrebată ce notă i-ar acorda lui Teodorovici, Ioana Petrescu a arătat că l-ar lăsa corigent de-a dreptul: "Nu i-aş da notă de trecere, în primul rând pentru că a luat foarte multe măsuri fără nicio analiză de impact, a introdus o impredictibilitate şi mai mare în această zonă a fiscalităţii".

De asemenea, fostul ministru al Finanţelor din Guvernul Ponta a afirmat că dacă i-ar succeda în funcţie lui Teodorovici primul lucru pe care l-ar face ar fi să revină la "o mai mare predictibilitate", aşa încât companiile să-şi poată face planuri de afaceri pe mai mulţi ani, nu să fie nevoite să le schimbe după cum crede un ministru, fără a se fi consultat cu ele.

În context merită amintit că în cursul anului trecut Guvernul Dăncilă a modificat Codul Fiscal de 237 de ori, un număr mai mare decât cel al zilelor lucrătoare ale anului 2018.

Ioana Petrescu a fost ministru al Finanţelor din martie până în decembrie 2014, rămânând în memoria unor observatori ai fenomenului politic pentru că în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, împreună cu premierul de atunci, Victor Ponta, nu i-a putut da lămuriri şefului statului cu privire la aşa-numitul MTO - Medium Term Objective -, adică obiectivele bugetare pe termen mediu, ceea ce ar fi arătat nivelul discutabil al pregătirii profesionale în domeniul finanţelor.