La patru zile după ce un reportaj al Digi24 "vestea" desfiinţarea "Secţiei" de oncologie pediatrică din cadrul Spitalului Municipal din Oradea ca urmare a pensionării a doi medici specialişti, dr. Ritli Ladislau şi dr. Gabriela Miculschi, managerul unităţii, economistul Dacian Foncea, a emis un lung comunicat de presă în care afirmă că nici Compartimentul de oncologie pediatrică, nici cel de hematologie pediatrică "nu sunt în curs de desfiinţare", ci doar de "reducere".

"Lipsă de performanţă" şi "numeroase lacune"

În comunicatul emis luni şi purtând semnătura sa, Foncea afirmă că restrângerea activităţii, nu desfiinţarea, celor două compartimente - fiecare cu câte 6 paturi, unul condus până luna trecută de fostul ministru al Sănătăţii, prof. dr. univ. dr. Ritli Ladislau, iar celălalt de către doctoriţa Gabriela Miculschi - este necesară întrucât niciunul nu funcţionează conform legilor şi protocoalelor medicale.

"Chiar dacă articolele de presă apărute în spaţiul public susţin în mod nepermis şi tendenţios o culpă directă a actualei conduceri a unităţii sanitare, considerăm că în pofida caracterului nepopular al acestei măsuri, este necesară asumarea de către comunitate a lipsei performanţei în domeniul oncologiei pediatrice, din 1995 (n.r. – anul înfiinţării lor) până în prezent".

"Compartimentul de oncologie pediatrică a fost înfiinţat în urmă cu 25 de ani în pofida a numeroase lacune în rândul criteriilor pe care trebuia să le îndeplinească. (...) Compartimentul a fost configurat funcţional strict în jurul persoanei celor doi medici care deţineau această specializare. Aceşti medici specialişti sunt în prezent pensionaţi, fiind împlinită în privinţa lor limita de vârstă prevăzută de lege pentru a profesa într-o unitate sanitară publică. În măsura în care interesul acestora îl reprezenta în mod real dezvoltarea unei funcţiuni medicale eficiente, ar fi trebuit ca la momentul retragerii lor din activitate să fi beneficiat de existenţa, chiar şi în Oradea, a unui centru care să asigure excelenţa în oncologia pediatrică", a transmis Foncea.

Informare "pe sărite"

Ceea ce n-a menţionat nici acesta, dar nici presa pe care managerul o acuză că ar fi fost "tendenţioasă", este că dr. Ritli Ladislau a fost pensionat luna trecută, la 7 ani după împlinirea vârstei standard de pensionare, perioadă în care prelungirea activităţii i-a fost aprobată anual în baza titlului său de profesor universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea.

De asemenea, Foncea nu a precizat că Secţia de pediatrie pe care Ritli a condus-o îl are ca şef de mai mulţi ani pe un alt medic specialist în oncologie pediatrică, dr. Cristian Sava, care conduce şi compartimentele de profil, acesta fiind singurul medic supraspecializat pe care se poate baza în prezent Spitalul Municipal.

De altfel, tocmai din acest motiv, Spitalul Municipal a cerut încă de anul trecut ca Ministerul Sănătăţii să aprobe scoaterea la concurs a încă unui post cu normă întreagă de medic specialist în oncologie şi hematologie pediatrică, însă solicitarea i-a fost respinsă, Ministerul refuzând aprobarea organizării concursului.

În această situaţie, conform prevederilor legale, persoana care poate ocupa în continuare postul vacant este aceeaşi care l-a ocupat şi anterior, în cazul Spitalului Municipal fiind vorba chiar de dr. Ritli, care îşi poate prelungi activitatea şi în baza faptului că este membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, fără limită de vârstă.

Despre acest detaliu, Foncea a scris în comunicat doar că a făcut "demersuri pentru a completa personalul acestui Compartiment", dar ele "au fost în mod de neînţeles blocate în timp de interese obscure, respectiv de refuzul Ministerului Sănătăţii de a publica în "Viaţa Medicală" anunţul nostru pentru postul de medic specialist oncologie şi hematologie medicală".

Şi în "era" Ritli, tot la Cluj şi Timişoara

Pe de altă parte, managerul Spitalului Municipal susține că aşa-numita adresabilitate (adică cererea) pentru cele două compartimente ce însumează 12 paturi este redusă, concret în ultimele 6 luni - deci în timpul activităţii dr. Ritli şi dr. Miculschi - fiind "spitalizaţi şi diagnosticaţi" doar "cinci copii, care reprezentau cazuri noi".

Mai mult, Foncea dezvăluie că "70% din cazurile de oncologie pediatrică au fost transferate în timp spre centre de performanţă (Cluj, Timişoara, Roma etc)" şi că "pentru toţi cei 5 copii diagnosticaţi în aceste compartimente în cursul anului 2019 părinţii înşişi au cerut transferul către centrele de performanţă, cu toate că medicii care (...) contestă măsura noastră (n.r. – de redimensionare a compartimentelor) încă profesau".

De asemenea, Foncea acuză că funcţionarea Compartimentului de oncologie pediatrică a fost permisă "în lipsa unor protocoale medicale normate de Ministerul Sănătăţii pentru tratamentul afecţiunilor oncologie şi hematologice pediatrice", fapt grav în condiţiile în care structura a fost condusă de dr. Ritli, "care a ocupat funcţia de ministru al Sănătăţii", sugerând că acesta nu a fost preocupat să dezvolte "o specializare medicală deficitară, încremenită în timp", ci să-şi asigure "un loc de muncă ilegal pentru sine", pentru "propriul prestigiu".

Are "înscrisuri"

În comunicat, managerul mai precizează că toate cele arătate "sunt susţinute de înscrisurile pe care le deţinem", iar în ce priveşte "nepopulara măsură" de reducere a celor două compartimente – fără a spune, concret, câte paturi vor mai avea acestea – "îşi găseşte fundamentarea în strategia pe care o urmăm strict în slujba comunităţii".

Foncea susţine că cei care pretind că Spitalul Municipal ar trebui să aibă compartimente mai mari de oncologie şi hematologie pediatrică ar dezinforma în mod voit şi că îşi asumă decizia pe care o consideră corectă: "Nu avem rolul de a da speranţe şi iluzii părinţilor copiilor bolnavi şi este just şi moral ca, preocupându-ne tocmai de situaţia acestor copii, să ne adaptăm activitatea astfel încât să asigurăm ca aceştia să beneficieze de tratamentul medical adecvat".

Desigur, în alte centre medicale, cu adevărat de excelenţă...

Vezi mai jos declarațiile făcute pentru Digi24 pe această temă!