Compania de Apă Oradea a scos din bancă 5 milioane euro pentru cofinanţarea proiectului Aparegio. Viceprimarul Ovidiu Mureşan, directorul CAO, Ovidiu Gavra şi reprezentanţii BERD, Jean-Patrick Marquet, director pentru infrastructură municipală şi mediu, şi Vera Vlad, senior banker, au semnat miercuri la Primărie contractul de împrumut.

Potrivit directorului Companiei de Apă, Ovidiu Gavra, operatorul a încheiat contractul în condiţii financiare relaxate, datorită faptului că şi-a achitat toate obligaţiile financiare aferente contractelor încheiate anterior la termenele agreate.

Contractul se va derula pe o perioadă de 14 de ani, banii urmând să fie folosiţi pentru cofinanţarea proiectului Aparegio privind "extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor". La începutul anului, Consiliul Local a aprobat ca operatorul regional să se împrumute cu 8,2 milioane euro, dar ulterior suma a scăzut.

"Iniţial, programul a fost estimat la 83 milioane euro, sumă la care contribuţia companiei ar fi urmat să fie unde la 8,2 milioane euro, bani pe care i-am fi împrumutat de la BERD. Pentru că în urma licitaţiilor de atribuire a lucrărilor valoarea proiectului a coborât undeva la 60 milioane euro, şi contribuţia CAO s-a diminuat la 5 milioane euro", a declarat BIHOREANULUI Ovidiu Gavra.

Spre deosebire de creditele contractate anterior de către CAO, de această dată compania a reuşit să elimine din contractul cu banca obligativitatea majorării periodice a tarifelor de apă. Pentru a avea garanţia rambursării împrumutului, BERD şi-ar fi dorit o scumpire cu 6% a preţului la apă încă de anul acesta, însă până la urmă a renunţat.

"Mulţumim BERD că a acceptat renunţarea la condiţiile de creştere suplimentară a tarifelor la apă şi canalizare pe perioada împrumutului, astfel încât orădenii nu fie afectaţi de contractarea acestui împrumut pentru derularea proiectului Aparegio", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Operatorul regional a reuşit să convingă BERD să renunţe la această prevedere ca urmare a măsurilor de eficientizare a activităţii luate la începutul anului, care au cuprins inclusiv reduceri de personal.

În schimb, banca a condiţionat semnarea contractului cu încheierea unui contract de asistenţă tripartit asumat de CAO, municipalitate şi BERD. Cu alte cuvinte, Primăria va lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că operatorul regional îşi respectă obligaţiile asumate.

"Municipiul Oradea are o dublă calitate în raport cu Compania de Apă Oradea, este acţionar majoritar deţinând 99% din capitalul social şi este membru ADI Aparegio, asociaţie care are calitatea de mandatar al municipiului în ceea ce priveşte contractul de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare pe raza municipiului", a spus Eduard Florea, directorul economic al Primăriei, prezent la semnarea contractului.

Deşi a scăpat de obligativitatea majorării periodice a tarifelor la apă, preţurile pentru serviciile de canalizare şi epurare vor fi actualizate, totuşi, cu rata inflaţiei.