La o zi după ce primarul Ilie Bolojan a criticat, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Bihor, în calitatea sa de preşedinte al organizaţiei judeţene a partidului, felul în care Consiliul Judeţean a „îngropat” Aeroportul Internaţional din Oradea, lăsându-l fără curse externe după ce precedenta administraţie îl modernizase „la cheie”, dar şi neputinţa actualei conduceri a judeţului de a finaliza Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor prin desemnarea firmelor care să-l opereze, CJ Bihor a reacţionat printr-un comunicat asumat de purtătorul de cuvânt.

Fără să răspundă la obiect criticilor formulate de Bolojan, funcţionarul s-a lansat, în schimb, în acuze la adresa primarului Oradiei, despre care afirmă că a avut un demers în nota „deja obişnuitelor dezinformări”, dar şi că discursul acestuia ar fi luat „o turnură îngrijorătoare (sic!) la adresa bihorenilor”.

„Gravitatea” unei promisiuni

În comunicat, purtătorul de cuvânt al CJ îl atacă pe edilul Oradiei că face campanie „între multiplele parade tipice pentru regimurile autoritare”, aluzie la manifestările pe care Primăria le-a coordonat de Ziua Naţională a României, pe 1 Decembrie 2018, cu ocazia Centenarului României Mari, dar şi anul acesta, pe 20 aprilie, când Oradea a sărbătorit 100 de ani de la eliberarea de sub regimul bolşevic ungar.

Pe de altă parte, funcţionarul îl acuză pe Bolojan că promite că „va ajuta comunitatea orădeană doar dacă va avea puterea politică deplină peste judeţ”, ceea ce Simon consideră că este „grav”, în condiţiile în care preşedintele PNL a promis că în cel mult 6 luni după ce la Consiliul Judeţean va exista din nou o administraţie liberală Aeroportul din Oradea va avea două curse externe.

Bolojan e... populist!

Purtătorul de cuvânt al CJ afirmă că „cine are soluţii (...) nu ar trebui să le condiţioneze aplicarea lor imediată”, somându-l pe Bolojan să-şi „divulge” ideile, chiar dacă până în prezent şefii UDMR-PSD-ALDE ai Consiliului Judeţean au refuzat ei înşişi să coopteze municipalitatea în managementul Aeroportului, aşa cum primarul a propus. Cu toate acestea, funcţionarul CJ afirmă că dacă Bolojan nu îşi comunică de îndată soluţiile, ar rămâne la „stadiul de discurs populist”.

Mai mult, cu tupeu, purtătorul de cuvânt al CJ susţine că „soluţiile miraculoase” sunt „apucături tipice pentru vremuri apuse: vine partidul şi rezolvă”, fără a ţine cont că tocmai partidele aflate la conducerea judeţului nu s-au achitat de datoria de a gestiona corect şi eficient treburile publice la nivel judeţean.

La fel, comunicatul CJ susţine că „la singura întâlnire” organizată cu o companie aeriană pe tema unor curse externe primarul „a fost prezent în urma invitaţiei preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, şi nicidecum datorită condiţionării de compania de specialitate”, şi că „la întâlnire domnul primar a venit cu zero propuneri sau sugestii, deşi avea ocazia să prezinte vreo formă de parteneriat”.

Edilul este chiar şi ironizat de autorul comunicatului, care spune că „până la desecretizarea” soluţiei pentru Aeroport "ar fi indicat ca acele sume de bani (n.r. – cu care Primăria propune să susţină iniţierea unor noi curse internaţionale) să fie îndreptate spre subvenţionarea gigacaloriei orădenilor, factura de energie termică fiind cea mai scumpă din ţară”, afirmaţie care este, însă, exact ceea ce condamnă purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, şi anume o dezinformare.

Opoziţia-i de vină

În ce priveşte proiectul SMID, reprezentantul CJ susţine că „s-a făcut exact ceea ce nu s-a reuşit în perioada în care colegii de partid” ai primarului Oradiei „erau la cârma judeţului”, şi anume „realizarea unei zone de colectare separate pentru municipiul Oradea”, omiţând şi aici că această realizare a fost cerută de municipalitate tocmai pentru ca Oradea să nu depindă de restul judeţului în condiţiile în care CJ Bihor nu a desemnat nici acum viitorii operatori de salubrizare din judeţ.

Tot în legătură cu SMID, CJ afirmă că „în rest, a lucrat la refacerea caietelor de sarcini”, care sunt finalizate şi aprobate până acum de 94 consilii locale, Oradea „continuând amânarea aprobării”, şi atacând consilierii judeţeni ai PNL pe motiv că „blochează în permanenţă predarea patrimoniului din acest proiect, urmând aceeaşi politică prin care reuşesc un singur lucru: păgubesc toţi locuitorii judeţului Bihor”.

Şi despre parcurile industriale din Bihor, în condiţiile în care actuala conducere a CJ n-a amenajat niciunul în trei ani, purtătorul de cuvânt susţine că vina este tot a opoziţiei, care „obstrucţionează neîntrerupt” munca administraţiei judeţene.