Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL, că în cursul zilei de miercuri a primit o delegaţie a companiei sârbeşti NIS Petroleum (controlată de acţionari ruşi), care l-au anunţat că, în calitate de deţinători a două licenţe de explorare-exploatare a gazelor în perimetrele Derna şi Băile Felix, doresc să înceapă în ambele zone activităţile de explorare.
"Eu le-am spus încă de bun-venit că sunt într-un judeţ nu tocmai prietenos cu ei din acest punct de vedere", afirmă Popa că le-a replicat oficialilor NIS Petroleum, sugerând că aceştia vor să extragă gaze de şist.
Cunoscut adversar al exploatării gazelor de şist, Cornel Popa a afirmat că este adeptul independenţei energetice, dar din surse regenerabile, nu cu preţul afectării mediului şi sănătăţii bihorenilor.
"Ştiu că noi, ca stat, avem nevoie de independenţa energetică, dar ştiu şi că avem potenţial încă nepus în valoare din sursă eoliană, hidro şi solară, deci putem face rost de cât mai multă energie verde. Sunt pentru acest tip de energie şi sunt pentru exploatarea potenţialului turistic al judeţului, aproape nepus în valoare, şi pentru exploatarea potenţialului geotermal", a explicat Popa, amintind că există încă resurse serioase din acest punct de vedere, de apă termală, în diverse zone ale judeţului - Săcueni, Valea lui Mihai, Marghita, Salonta, Beiuş, Ştei şi Aleşd.
De asemenea, Popa a subliniat că "nu îndemn pe nimeni la acte reprobrabile, antisociale sau asociale", adică nu instigă locuitorii din comunele cuprinse în cele două perimetre la revolte împotriva NIS Petroleum, dar consideră că activitatea acestei companii nu trebuie "să afecteze mediul şi traiul oamenilor".
Întrebat dacă reprezentanţii NIS Petroleum i-au comunicat şi data când va începe activitatea de explorare, Cornel Popa a spus că nu, dar a dat de înţeles că acest lucru s-ar putea întâmpla după Paşte, pentru că "n-or să se apuce (n.r. - să foreze) taman de Florii".