Deputatul UDMR Bihor Cseke Attila consideră că statul român ar trebui să sară în ajutorul cetăţenilor care au credite în franci elveţieni, adoptând cât mai urgent un proiect de lege propus de formaţiunea sa încă de anul trecut şi vizând conversia creditelor contractate în valută în credite în lei.

"Ceea ce s-a întâmplat într-o singură zi cu cursul franc elveţian - leu, când acesta a crescut de la 3,74 la 4,32 de ron, arată cât de urgentă şi necesară este adoptarea propunerii legislative a UDMR privind rezolvarea problemelor celor cu credite valutare", afirmă Cseke Attila într-un comunicat dat publicităţii vineri, în care aminteşte că "singura formaţiunea politică care are un proiect de lege pentru modificarea OUG nr. 50/2010 (n.r. - privind contractele de credite pentru consumatori) şi care ar oferi un sprijin semnificativ celor care întâmpină dificultăţi în plata obligaţiilor rezultate din credite valutare către bănci este UDMR".

În numele UDMR, Cseke cere legalizarea posibilităţii de convertire a creditelor valutare în credite în lei, cursul de referinţă aplicabil nefiind cel din ziua conversiei, ci cel valabil în luna contractării creditului.

Printr-o astfel de măsură, spune Cseke, clienţii băncilor ar fi sprijiniţi să continue plata ratelor şi s-ar diminua semnificativ nivelul de risc asupra pierderii imobilului ipotecat.

Propunerea legislativă a UDMR a fost înregistrată în noiembrie 2013, în iunie 2014 fiind adoptată în Senat, în timp ce Camera Deputaţilor încă nu s-a pronunţat. Creditele ipotecare încheiate între anii 2007 şi 2013 au avut o valoare totală de 34,9 miliarde lei, dintre care 94,9 % au fost în valută.

"Propunerea legislativă a UDMR, privind rezolvarea problemelor cetăţenilor cu credite ipotecare a devenit o urgenţă. În luna ianuarie 2007, conform cursului de schimb valutar, francul elveţian a valorat 2,07 lei, în 15 ianuarie 2015 această valoare crescând la 4,32 lei, ceea ce înseamnă o apreciere de 108 %. Dacă până acum consumatorii cu credite ipotecare au avut probleme, de acum înainte mulţi dintre ei vor trăi într-un coşmar", afirmă deputatul Cseke.