Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, săptămâna trecută, în procesul de corupţie pornit pe numele fostului director adjunct al Registrului Auto Român Bihor, Mihai Domocoş.
Domocoş a fost prins în flagrant pe 20 ianuarie 2011, într-o acţiune a poliţiştilor DGA Bihor şi a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea, după ce a preluat 100 euro de la o persoană. 50 euro fuseseră daţi pentru ca directorul să faciliteze omologarea de urgenţă şi cu obţinerea unei reduceri din plata integrală a taxei de poluare pentru o maşină (reducere acordată pentru unele probleme la aspectul exterior sau interior al autoturismului), iar alţi 50 euro pentru a facilita omologarea unui alt autoturism pe o persoană cu handicap, această categorie fiind scutită de plata taxei.
"În perioada 2010 - 2011, inculpatul Domocoş Mihai, în calitate de funcţionar cu atribuţii de control în cadrul Registrului Auto Român - Reprezentanţa Bihor, a pretins şi primit diferite sume de bani de la mai multe persoane, în vederea programării imediate pentru verificare a autovehiculelor la R.A.R. Bihor, a verificării şi omologării acestora în vederea înmatriculării în circulaţie, prin eludarea totală sau parţială a taxei de poluare (taxă de primă înmatriculare). Eludarea taxei de poluare se realiza prin înmatricularea unor autovehicule pe numele unor persoane cu handicap care sunt scutite, prin lege, de plata unei astfel de taxe", se arăta în comunicatul DNA din ianuarie 2011.
În timpul anchetei pornite în caz, procurorii au pus sub învinuire 10 persoane însă ulterior dosarul a fost declinat procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor care, în final, au dispus trimiterea în judecată doar a 5 dintre cei cercetaţi: Mihai Domocoş şi samsarii de maşini Petru Cornea, Dacian Miculescu, Gheorghe German şi Cristian Domocoş. O altă persoană anchetată, Dormany Brigitta, a scăpat doar cu o amendă administrativă de 1.000 lei, iar Ionel Alexe, Ştefan Bostan şi inginerii Ionuţ Fildan şi Marius Lupaş au fost exoneraţi "pentru lipsa elementelor constitutive ale infracţiunii".
Anul trecut, pe 22 mai, Tribunalul Bihor a dispus condamnarea lui Mihai Domocoş la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani, Petru Cornea şi Cristian Domocoş la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendarea pe o perioadă de încercare de 4 ani şi 6 luni iar Dacian Miculescu şi Gheorghe Gherman la câte 2 ani de închisoare, pedepse suspendate pe o perioadă de 4 ani.
Sentinţa a fost atacată de cei 5 inculpaţi, prin apel, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea unde, săptămâna trecută, instanţa a dispus menţinerea sentinţei date, ca temeinică şi legală. Soluţia mai poate fi atacată doar prin recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Citiţi despre cum obţineau proprietarii maşinilor scutiri de la plata taxei de primă înmatriculare, trecându-şi maşinile pe numele unor persoane cu handicap şi care erau şpăgile la Registrul Auto Român în articolul:
Şpăgari pe jantă: Fostul adjunct de la RAR, trimis în judecată pentru corupţie