Sentinţa Curţii de Apel Oradea a provocat emoţii puternice, vineri după amiază, în sala de judecată. Când au auzit că doctoriţa Călinescu este condamnată, părinţii Patriciei Aktaa, micuţa care a murit la doar 5 ani, de la o prăjitură infectată cu Salmonella, au izbucnit în plâns.

După cum BIHOREANUL a mai scris, inculpata nu a fost prezentă în instanţă, ci doar părinţii Patriciei, Delia şi Sorin Scorţe care au aşteptat mai bine de 3 ore ca să afle verdictul, căci pronunţarea stabilită iniţial pentru ora 12.00 a fost amânată până la ora 15.00.

Minuta deciziei a fost citită de preşedintele completului de judecată, Antik Levente. Judecătorul a apucat să spună doar prima frază, "admite apelurile declarate de Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, părţile civile apelante Scorţe Delia Clara şi Scorţe Sorin Sandu, desfiinţează parţial hotărârea Judecătoriei Oradea şi, rejudecând, condamnă...",  moment în care cei doi părinţi ai micuţei au izbucnit în hohote de plâns, spărgând liniştea din sala de judecată.

Emoţiile soţilor Scorţe, de înţeles după cei peste 7 ani şi jumătate de procese, nu i-a lăsat reci nici pe judecător, a cărui voce a devenit brusc gâtuită, şi nici chiar pe reprezentanta Jandarmeriei, aflată la uşa sălii de judecată pentru a asigura ordinea. La final, aceasta a îmbrăţişat-o cu ochii în lacrimi pe Delia Scorţe, felicitând-o pentru faptul că nu s-a dat bătută, apărându-şi dreptatea până la capăt. 

Potrivit deciziei, doctoriţa Georgeta Călinescu a încasat 1 an de închisoare şi, ca pedeapsă accesorie, i s-au interzis drepturile civile, însă doar de a alege, de a fi ales şi de a ocupa o funcţie publică pe durata executării pedepsei. Ambele pedepse, atât cea principală cât şi cea accesorie, au fost suspendate, însă, pe un termen de încercare de 3 ani.

Deşi a condamnat-o pe doctoriţă, stabilind astfel că a comis o eroare în timpul actului medical, instanţa nu i-a interzis să profeseze, nici ca pedeapsă accesorie, nici ca şi una complementară. 

Curtea a admis, în parte, şi acţiunile civile ale părinţilor, obligând firmele de asigurare cu care Spitalul Municipal avea încheiate poliţe de asigurare să le plătească părinţilor daune materiale în cuantum de 3.248 lei şi 1.700 euro, plus 20.000 lei reprezentând cheltuieli de judecată în faza de urmărire penală şi primă instanţă, la care s-au adăugat 5.000 lei, reprezentând cheltuielile statului cu ancheta şi procesul.

Totodată, doctoriţa Călinescu, în solidar cu Spitalul Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea, au fost obligaţi să-i plătească Deliei Scorţe daune morale în cuantum de 70.000 euro, iar soţului ei, Sorin, de 10.000 euro. Restul pretenţiilor civile au fost respinse.

Avocatul familiei consideră soluţia întemeiată. "Azi, Sistemul a fost învins, cu tot scutul creat în jurul inculpatei Georgeta Călinescu, pentru exonerarea acesteia", a declarat Răzvan Doseanu.

"Eu, sincer, nu am crezut că se va face dreptate", a declarat la ieşirea din sală Sorin Scorţe. Mama Patriciei, în schimb, l-a contrazis. "Am avut încredere în Justiţie şi s-a dovedit că există şi pe pământ, nu doar cea divină. Astăzi s-a făcut dreptate, iar doctoriţa Călinescu a fost condamnată. Mulţumesc tuturor celor care ne-au ajutat, mai ales mass-media, care au dus lumii întregi cazul nostru şi fără de care adevărul nu ar fi ieşit la iveală", a spus Delia Scorţe.