Lideri de la nivel central ai ALDE şi activişti din şase judeţe (Bihor, Arad, Alba, Maramureş, Sălaj şi Bistriţa Năsăud) s-au reunit joi la hotelul Double Tree by Hilton din Oradea pentru a se „antrena” în vederea apropiatelor alegeri europarlamentare, susţinând apoi o conferinţă de presă, începută sub auspiciile „zgomotoase” asigurate de doi activişti ai Asociaţiei Oradea Civică dornici să le transmită că nu sunt bineveniţi în Oradea.

"Ăsta e nivelul..."

În timp ce reproşurile dure ale acestora se auzeau din vestibulul sălii de conferinţe Varadinum, politicienii au ignorat „vocea poporului” şi şi-au făcut campanie, Tăriceanu zicând despre incident doar că "acesta este nivelul la care ei înţeleg să aibă dialogul".

Flancat la masă de fostul şef al PDL Oradea Dorin Corcheş, de fosta senatoare PNL Norica Nicolai, acum europarlamentar, de foştii miniştri liberali Ovidiu Silaghi, Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea, precum şi de şeful ALDE Bihor, Ciprian Blejan, preşedintele formaţiunii, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat jurnaliştilor că a discutat cu activul de partid despre pregătirea alegerilor pentru Parlamentul European, a analizat sondajele conform cărora ALDE este „singurul partid care practic şi-a dublat scorul de la alegerile parlamentare din 2016 de la 6% la 10-12 la sută” şi a declarat că obiectivul la scrutinul din 26 mai pentru PE este de a obţine cinci mandate.

Cuvântul Noricăi

Eurodeputatul Norica Nicolai - a dezvăluit Tăriceanu - va fi pe poziţia a doua pe lista ALDE, BIHOREANUL profitând de prezenţa ei pentru a o întreba de ce în 2014, când a fost aleasă pentru actualul mandat, a promis că va deschide la Oradea un cabinet unde să acorde gratuit consultanţă în accesarea fondurilor UE, motiv pentru care primarul Ilie Bolojan a şi îndemnat orădenii s-o voteze, dar apoi s-a trezit înşelat, la fel ca şi alegătorii.

Răspunzând, Norica Nicolai a dat vina pe PNL, formaţiunea din partea căreia a candidat atunci, spunând că liberalii au trecut de la familia europeană ALDE la Partidul Popular European, în timp ce ea a rămas în ALDE european. „Eu am rămas în ALDE şi acesta este motivul pentru care nu am mai deschis aici un cabinet europarlamentar”.

Întrebată de BIHOREANUL ce legătură are asta cu promisiunea făcută cetăţenilor din Oradea şi din Bihor, nu doar colegilor din fostul partid, Norica Nicolai a „îngropat” povestea, afirmând că „am deschis un cabinet pentru alt judeţ, dar dacă a fost nevoie am primit şi cetăţeni din alte judeţe”.

„Trădător” cu "calităţi”

În condiţiile în care şi el a mai fost la Oradea în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2014, când a acuzat „lipsa de caracter” a primarului Ilie Bolojan şi l-a numit „trădător al liberalismului” deoarece edilul a refuzat să părăsească PNL ca să-l urmeze la ALDE, cu toate că îl pusese şef la Secretariatul General al Guvernului, BIHOREANUL l-a întrebat pe Călin Popescu Tăriceanu în ce relaţie mai este cu fostul colaborator.

Surprinzător, de data aceasta Tăriceanu a găsit şi cuvinte de laudă pentru rezultatele lui Bolojan, admiţând că „oraşul are o zonă centrală foarte frumoasă, arată bine şi mă bucur”. Atent apoi să nu exagereze, şeful ALDE a adăugat că „venind de la Aeroport spre oraş am văzut că nu peste tot arată foarte bine, dar nu primarul poate fi învinuit, nu poţi pentru orice chestie să arăţi cu degetul spre primar”.

„Ilie are şi calităţi, nu doar defecte, ca oricine, nici eu nu am doar calităţi. Dar nu am venit să fac critica lui Ilie Bolojan, cu care am lucrat foarte bine şi a făcut treabă foarte bună”, a mai spus Tăriceanu.

De toate felurile

De notat că la reuniunea ALDE de la Oradea au mai putut fi văzuţi fostul primar al oraşului, Petru Filip, acum consilier al lui Tăriceanu după un mandat de senator PSD, fostul şef al UNPR Bihor, Gheorghe Pintea, fostul director al Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, Ioan Oprean, fostul PSD-ist Ioan  Mintaş, Vasile Petruţ, fost consilier municipal PDL ş.a.

La Oradea, Călin Popescu Tăriceanu şi ceilalţi lideri ALDE au mai avut întâlniri cu factori de decizie locali, precum prefectul judeţului ori şefii CJ Bihor, şi au vizitat fabrica de subansamble auto UAMT. La sediul Consiliului Judeţean, şeful Senatului a luat act de doleanţele de accelerare a lucrărilor la autostrada Transilvania, în condiţiile în care lucrările la autostrada maghiară M4 se află la 26 de kilometri de granița cu România, şi de a se crea cadrul legal pentru ca autoritățile județene să poată solicita direct fonduri europene pe programe de dezvoltare, asemeni municipiilor reședință de județ.

La UAMT, Tăriceanu, cunoscut ca fan al industriei auto, s-a “încărcat un pic cu energie”, potrivit propriei postări pe Facebook, care laudă dotările de înaltă tehnlogie ale firmei orădene.

Citeşte şi: Bolojan îşi pune din nou obrazul, acum pentru Norica Nicolai, de la care aşteaptă sprijin pentru accesarea de fonduri europene