Daniel Bran (foto), fost consilier personal al ministrului Agriculturii Daniel Constantin, în prezent administrator al unei firme de construcţii, a fost reţinut, miercuri, la Oradea, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat făcut public, joi, de Biroul de presă al DNA, în cursul lunii aprilie - mai 2013, Daniel-Marin Bran a pretins şi primit de la o persoană, titulară a unui drept litigios, suma de 500.000 euro.

Potrivit unor surse judiciare, banii au fost oferiţi de sătmăreanul Michael "Power" Mureşan. Samsarul de terenuri cumpărase cu 100.000 euro drepturile litigioase asupra fostei "Grădini Kindriş" din municipiul Satu Mare, un teren de 2 hectare sub fostul supermarket Interex, sub Biserica Ortodoxă din Cartierul Micro 17, iar instanţele de judecată au dispus ca Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) să îi plătească despăgubiri de 5.213.222 euro în schimbul suprafeţei.

În schimbul celor 500.000 euro, Bran a promis că va interveni pe lângă funcţionari din cadrul ANRP, pentru a grăbi întocmirea actelor şi a plăţii.

Plata sumei s-a făcut după încasarea celor 5,2 milioane şi a fost disimulată prin întocmirea în fals a unui înscris sub semnătură privată intitulat "Contract de împrumut" întocmit între cumpărătorul de influenţă şi o rudă a consilierului. Pentru a ascunde originea ilicită a banilor, consilierul a cumpărat în cursul lunii iunie 2013, pe numele soţiei, un autoturism de lux în valoare de 45.000 euro.

În cursul zilei de joi, procurorii DNA urmează să îl prezinte pe Daniel Bran la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Daniel Bran este administratorul unei firme de construcţii şi fiul patronilor Distileriei Bran Satu Mare.

UPDATE:

Curtea de Apel a dispus, joi, arestarea lui Bran pentru 29 de zile.