Două cunoscute firme din Oradea, Top Casa, care comercializează obiecte pentru amenajarea locuinţelor, şi cafeneaua Ristretto, au anunţat că îşi îndeamnă clienţii să participe la scrutinul de duminică, pentru alegerea Parlamentului European, şi referendumul pentru justiţie.

Hai la vot!

Pe pagina proprie de Facebook, Top Casa a transmis joi dimineaţă îndemnul „Hai la vot şi primeşti 26% reducere”, explicând că „Încurajăm dreptul la vot pe 26 mai şi îl răsplătim cu 26% discount în perioada 27 - 31 mai”, adică de luni până joi.

La fel, cafeneaua Ristretto promite „26% discount din preţurile cafelelor în 26 mai”, dar numai „cu condiţia să ne dovedeşti că ai fost la vot”.

Numeroşi comentatori au salutat iniţiativele. „Felicitări şi respect! Asta înteleg eu prin antreprenor conştient şi responsabil. Voi prioritiza fără doar şi poate achiziţionarea cafelelor de la voi! Pentru că asta înseamnă spirit civic şi implicare! Iar reacţia mea va merge în aceeaşi direcţie!”, a răspuns un orădean. „Orice om îi este nevoie de un vot”, a glumit un altul, făcând aluzie la o greşeală de exprimare a premierului Viorica Dăncilă.

"Fiecare om ar trebui să conştientizeze de unul singur faptul că este foarte important să meargă la vot, iar dacă omul merge la vot doar pentru că primeşte reducere la cafea, ca în sate, unde bătrânii primesc mici daruri, nu cred că vom reuşi să schimbăm ceva vreodată în ţara asta”, a fost reacţia unui alt orădean, mai rezervat.

Ameninţare de la AEP

Implicarea civică a firmelor orădene survine în ciuda faptului că unei companii foarte cunoscute la nivel naţional, agenţia de turism Paralela 45, i s-a făcut plângere la Autoritatea Electorală Permanentă tocmai pentru că a îndemnat românii să participe la votul din 26 mai, promiţând clienţilor, care vor dovedi că au votat, nouă pachete turistice pentru câte două persoane, în Grecia, Turcia şi Mamaia, oferite prin tragere la sorţi.

După ce Paralela 45 a lansat campania „Mergi la vot, mergi în vacanţă”, AEP a sesizat Parchetul General, prin preşedintele Constantin Mituleţu, care a afirmat că a luat în calcul „suspiciunea rezonabilă cu privire la încălcarea legii penale”, demers considerat „abuziv” de către companie, care a subliniat că îndemnul la vot este o acţiune civică şi că oferirea de premii alegătorilor ar încălca legea doar dacă le-ar condiţiona de votarea sau nevotarea unui anumit partid sau candidaţi.

De altfel, acest lucru reiese clar din articolul 386 al Codului penal, care arată că „oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.