Un orădean în vârstă de 22 ani a fost arestat pentru 30 de zile, după ce, miercurea trecută, a atacat două orădence cărora le-a smuls lănţişoarele de aur de la gât. Bărbatul, Bica László Lóránd, fusese eliberat recent din Penitenciar, pe 24 iulie, după ce anul trecut a fost încarcerat tot pentru tâlhărirea unor femei.

Judecătoria Oradea a emis mandatul de arestare preventivă pe numele lui Bica pe 8 august. Bărbatul fusese reţinut cu o zi mai devreme, după ce, în cursul zilei de 6 august, a jefuit la diferenţă de câteva ore două femei, ambele vârstnice, în cartierul Rogerius, smulgându-le lănţişoarele de aur de la gât.

"Suspectul a fost prins în seara zilei de 6 august de poliţiştii orădeni, la câteva ore după cel de-al doilea atac", a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Dinu.

Bica este recidivist. Încă de când era minor a comis mai multe furturi, iar vara trecută, într-o singură zi, a atacat trei femei în acelaşi cartier, Rogerius, tot pentru a le smulge de la gât lănţişoarele de aur. Atunci, individul a fost prins în urma unei acţiuni complexe a poliţiştilor, iar la propunerea procurorilor de la Parchetul Oradea, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Ulterior, măsura a fost menţinută pe tot parcursul anchetei penale şi a procesului declanşat pe numele lui sub acuza de tâlhărie în formă continuată, proces în urma căruia acesta s-a ales cu o pedeapsă de 1 an şi 8 luni de detenţie, ispăşită în Penitenciarul Oradea şi cel din Satu Mare.

În acest an, pe 3 aprilie, iar apoi pe 9 iulie, Bica a cerut să fie eliberat condiţionat, solicitări care i-au fost respinse, însă, de Judecătoria Satu Mare. Instanţa a considerat că acesta "nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, neconştientizând scopul pedepsei" şi că nici nu există "indicii temeinice care să arate că are dezvoltate suficiente mecanisme de adaptare la mediul social şi în adoptarea unei atitudini pozitive, de respect faţă de valorile sociale şi ordinea de drept".

Tâlharul a contestat ambele hotărâri ale Judecătoriei. Prima a fost menţinută, însă contestaţia împotriva soluţiei judecătoreşti din 9 iulie i-a fost admisă la Tribunalul Satu Mare pe 24 iulie, instanţa dispunând să fie eliberat din Penitenciar pe motiv că "soluţia de respingere a cererii de eliberare condiţionată este neîntemeiată".

Urmarea? La două săptămâni după ce a ajuns acasă, Bica László Lóránd a atacat din nou.