O acţiune a Asociaţiei Oradea Civică, desfăşurată pentru a-i determina pe exponenţii locali ai partidelor parlamentare să voteze revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aşa încât edilii să aibă reprezentantivitate sporită, s-a încheiat joi după-amiază la Poliţia Municipiului Oradea, unde preşedintele ONG-ului, Sebastian Duma, şi vicepreşedintele Cosmin Bursaşiu au ajuns în urma unui apel făcut la 112 de fostul eurodeputat PSD Emilian Pavel, care i-a acuzat de violare de domiciliu. Aceştia vor să-l reclame, la rându-le, pentru lipsire de libertate şi sechestrare de persoane.

La PSD, închis

La fel ca în mai multe oraşe din ţară, în cursul zilei de joi şi reprezentanţii Oradea Civică au programat deplasări la sediile partidelor parlamentare din municipiu, unde voiau să depună câte o urnă din carton cu două compartimente, inscripţionată cu mesajul "Alegeri locale Turul 1" şi "Alegeri locale Turul 2", având dedesubt explicaţia că "140.000 de români cer două tururi de scrutin", referire la faptul că anul acesta atâţia cetăţeni au semnat o petiţie în acest scop.

În prima parte a zilei, preşedintele ONG-ului, Sebastian Duma, şi vicepreşedintele Cosmin Bursaşiu, cunoscuţi pentru implicarea lor în protestele de după faimoasa OUG 113/2017, au ajuns la sediul PSD Bihor din strada Independenţei, unde, potrivit spuselor lor, au găsit uşa închisă, iar apoi la sediul UDMR din Pasajul Vulturul Negru, unde au lăsat o urnă destinată acestui partid, cu mesajul că invită parlamentarii UDMR-işti să voteze pentru revenirea la alegeri locale în două tururi de scrutin.

De acolo, cei doi au mers la sediul ALDE din strada General Traian Moşoiu, unde nu au găsit pe nimeni. Acolo a izbucnit, însă, un mic scandal cu fostul eurodeputat PSD Emilian Pavel, care locuieşte în aceeaşi clădire.

Telefon la 112

Potrivit celor doi reprezentanţi ai Asociaţiei Oradea Civică, în timp ce filmau din stradă "sediul somptuos" al ALDE, prin faţa lor a trecut Emilian Pavel, fost europarlamentar PSD, pe care l-au recunoscut şi cu care au vrut să intre în vorbă.

"Acesta a înaintat prin gang spre curte şi am mers după el ca să stăm de vorbă, dar a refuzat şi ne-a spus că e proprietate privată. În timp ce vorbea, a închis poarta dintre curte şi stradă cu o telecomandă, şi-a scos telefonul, a sunat la 112 şi a cerut intervenţia Poliţiei", a relatat BIHOREANULUI Sebastian Duma, precizând că a continuat să filmeze inclusiv schimbul de replici cu politicianul, care le-a explicat că este proprietar.

"La un moment dat, poarta s-a deschis ca să iasă o maşină, şi am ieşit şi noi în stradă. Am rămas acolo, pe trotuar, vreo 8-10 minute, până a venit Poliţia", a spus şi Cosmin Bursaşiu.

La declaraţii

Cei doi activişti afirmă că după ce la faţa locului a apărut un echipaj de Poliţie format din doi agenţi, aceştia au vorbit întâi cu fostul europarlamentar, iar apoi cu ei, spunându-le că împotriva lor a fost formulată o reclamaţie pentru încălcarea unei proprietăţi private şi "invitându-i" la sediul Poliţiei Municipiului, pentru a li se lua declaraţii.

"Am mers la Poliţie, am dat declaraţii, am relatat cum s-au întâmplat lucrurile. Asta a durat cam două ore. La un moment dat, a venit şi Emilian Pavel, dar nu ştim ce a făcut el", spune vicepreşedintele Asociaţiei Civice, precizând că după încheierea formalităţilor un poliţist i-a avertizat că după plângerea politicianului urmează să fie deschis un dosar penal.

"Ne gândim şi noi, la modul serios, să facem o plângere împotriva lui, pentru că ne-a închis în curte şi ne-a ţinut sechestraţi acolo, ne-a ţinut împotriva voinţei noastre", a declarat BIHOREANULUI Sebastian Duma.

Acţiune continuată

Acuzaţia penală împotriva celor doi reprezentanţi ai Asociaţiei Oradea Civică nu i-a descurajat, astfel că vineri aceştia şi-au continuat acţiunea pe la sediile partidelor, pentru a-i informa pe politicieni că numeroşi cetăţeni ar vrea alegeri locale în două tururi de scrutin.

Vineri dimineaţă, Duma şi Bursaşiu s-au dus din nou la sediul PSD Bihor, unde deputatul Dumitru Gherman a refuzat să-i primească, la cel al PNL, unde au fost primiţi de deputatul Florica Cherecheş, şi la sediul USR, unde i-a întâmpinat deputatul Silviu Dehelean.

De asemenea, cei doi au mai "colindat" sediul Pro România, pe care l-au găsit închis, dar şi Primăria Oradea, unde l-au întâlnit pe preşedintele PMP Bihor, Andrei Amariţei, căruia i-au transmis mesajul lor, precum şi Prefectura şi Consiliul Judeţean Bihor, unde au fost primiţi de prefectul Ioan Mihaiu şi respectiv de preşedintele Pasztor Sandor. "Vicepreşedintele Ioan Mang, de la PSD, era la birou, dar a refuzat să ne primească, aşa că ne-am înscris în audienţă pentru marţea viitoare", a explicat preşedintele Oradea Civică, Sebastian Duma.

Silenzio stampa

Căutat telefonic de BIHOREANUL, fostul eurodeputat Emilian Pavel, care este şi preşedintele executiv al PSD Bihor, nu a răspuns apelurilor.

De asemenea, el a refuzat să răspundă şi mesajelor prin care a fost invitat de reporter să-şi prezinte punctul de vedere, atât cu privire la reclamaţia făcută împotriva celor doi reprezentanţi ai Asociaţiei Oradea Civică, dar şi în legătură cu acuzaţia de sechestrare pe care aceştia intenţionează să i-o aducă.

Scena în urma căreia reprezentanţii Oradea Civică şi reprezentantul PSD Bihor au ajuns să se acuze reciproc de fapte penale poate fi vizionată în video-ul de mai jos (începând cu minutul 41), publicat pe pagina Oradea Civică 2017.