Medicul orădean Ştefan Quai, care a murit în timpul unei gărzi la un centru de permanenţă din Oradea, avea aproape 15 ore lucrate neîntrerupt şi a fost consultat de un cardiolog chiar înainte de a intra la serviciu, după ce, miercuri, a solicitat ajutorul medicilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor, pentru o angină pectorală. 

Potrivit doctoriţei Claudia Tiutin, colega medicului din Centrul de Permanenţă de pe strada Leagănului, Ştefan Quai a acuzat dureri pectorale cu trei zile înainte să moară, însă medicii Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor care i-au efectuat o electrocardiogramă nu i-au găsit nicio problemă. "Domnul doctor a fost joi dimineaţa şi la un cardiolog, pentru un consult de specialitate, şi nu s-a găsit nimic", spune Tiutin.. 

Ca urmare, Ştefan Quai s-a prezentat, joi, la ora 15.00, la Centru de Permanenţă, unde a doua zi dimineaţa, la ora 5.30, i s-a făcut rău. "Au încercat să-l resusciteze, dar nu a răspuns la manevre", spune doctoriţa. 

Medicul era un om cumpătat, nu făcea abuzuri. Făcea gărzi din 2013, câte una pe săptămână, continuându-şi activitatea şi după pensionare, pentru a-şi completa pensia de 1.280 lei noi. "Atâta avea pensia. A avut 1.000 de pacienţi înscrişi pe listă. Noi nu suntem în sistemul de stat. Noi ne gospodărim singuri", explică dr. Tiutin. 

Informaţia că doctorul Ştefan Quai avea o pensie de 1.280 lei a apărut, duminică, şi pe pagina de Facebook a medicului Livia David, din Craiova, stârnind dezbateri aprinse despre salariile şi pensiile medicilor de familie. 

"Unii au pensii speciale de mii de euro, alţii ies la pensie la 50 de ani (alţii le au pe amândouă). După 35 de ani de muncă un medic de familie iese la pensie cu o pensie echivalentă unui ajutor social", a scris doctorul Valentin Pantea. 

Medicul orădean Ştefan Quai a murit, vineri dimineaţă, la 66 ani, în timp ce era de gardă la centrul de permanenţă de pe strada Leagănului din municipiu. Medicul s-a prăbuşit în baie, iar căderea lui a fost auzită de asistentul lui, care i-a sărit imediat în ajutor şi a sunat la 112.

Absolvent al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, promoţia 1972, şi al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu Cluj Napoca, Facultatea de medicină generală - secţia Pediatrie, Ştefan Quai a fost primul medic de familie înregistrat în judeţul Bihor. Medicul a avut cabinet în propria casă, în centrul Oradiei, pe strada Independenţei, pe care îl împărţea cu fostul ministru al Sănătăţii, pediatrul Ritli Ladislau.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că va fi efectuată o analiză după ce medicul Ştefan Quai, a murit în timpul unei gărzi la un centru de permanenţă din Oradea. Pintea a spus că sunt probleme în sistem, însă "nu pot fi rezolvate într-un an".