La Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Oradea au fost luate noi măsuri de precauţie pentru a reduce riscul îmbolnăvirii cu coronavirus a personalului medico-sanitar urgentist şi din secţiile clinice. Luni a fost montată o poartă termică al cărei rost este să dea alarma dacă orice persoană are temperatură şi pacienţilor suspecţi li se fac teste sanguine rapide care ajută la depistarea anticorpilor generaţi de Covid.

Potrivit managerului Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, care concomitent este şi coordonatorul activităţii spitalelor din întregul judeţ pe perioada stării  de urgenţă, în cursul zilei de luni a fost montată o poartă termică, procurată în urma unei comenzi date cu două săptămâni în urmă.

"Poarta termică a fost montată azi, este un dispozitiv care funcţionează pe bază de infraroşii, cu monitor în care se vede cum aparatul "scanează" orice persoană intrată într-o încăpere şi semnalează cu culoarea roşie orice depăşire a unei anume temperaturi, care poate fi setată. Noi am setat-o la 38 de grade", a explicat dr. Carp. El a adăugat că poarta termică emite şi un semnal sonor în cazul în care o persoană are temperatura corpului peste nivelul setat.

Pe de altă parte, UPU a fost dotată, încă de vineri, cu aşa-numitele teste rapide, care funcţionează într-un mod similar testelor de sarcină, numai că analizează sângele și oferă un rezultat în cel mult 10 minute. "Dacă o persoană are temperatura peste 38 de grade, i se face şi un test rapid. Se înţeapă în deget, se ia o picătură de sânge şi un analizor indică existenţa sau inexistenţa unor anticorpi precum IgG şi IgM. Dacă, de exemplu, nivelul IgG are o anumită valoare, înseamnă că persoana respectivă are anticorpi care ar putea arăta prezenţa unui virus", a spus dr. Carp.

Pe de altă parte, însă, pentru că testul rapid (care costă câţiva euro) are o precizie mult inferioară testelor care se fac cu aparatul PCR din dotarea Spitalului Municipal, unde durata analizelor este de câteva ore, dar numărul testărilor limitat (iar costul de câteva zeci de euro), personalul UPU foloseşte şi "multe alte criterii" pentru a stabili dacă o persoană este suspectă Covid-19.

Potrivit dr. Carp, dacă o persoană este considerată suspectă, ea urmează un circuit special la UPU, într-o încăpere izolată, pentru a reduce riscul intersectării cu alte persoane şi îmbolnăvirii acestora.