Primarul Adrian Domocoş a fost reţinut, luni, pentru 24 de ore, de procurorii DNA într-un nou dosar care vizează fapte de corupţie ce se leagă de un contract cu Episcopia Greco-Catolică, în care mai sunt cercetaţi şi reprezentanţi ai Episcopiei, şi funcţionari publici.
Afaceri cu biserica
Domocoş a fost chemat la audieri la sediul DNA Oradea luni dimineaţă, de la ora 8, şi n-a mai fost lăsat să plece acasă. Reţinerea sa a fost dispusă după 8 ore de audieri. În paralel, un echipaj al DNA a descins din nou la sediul Primăriei Beiuş, de unde a ridicat un nou set de acte.
Surse din anchetă au declarat BIHOREANULUI că reţinerea de luni este în continuarea percheziţiilor făcute în luna septembrie, când procurorii DNA au ridicat mai multe documente din biroul primarului, din locuinţa acestuia, dar şi din sediul Protopoiatului greco-catolic din Beiuș, sigilând totodată mai multe birouri din Primărie.
În aceeaşi anchetă, ulterior, s-au făcut mai multe audieri, printre persoanele ascultate fiind şi protopopul de Beiuş, Ioan Mada, episcopul greco catolic de Oradea, Virgil Bercea, şi administratorul episcopiei, Ovidiu Constantin, cel din urmă fiind unul dintre suspecţi.
Noul dosar are legătură cu modul în care primarul Beiușului a subînchiriat un spaţiu pe care îl deţinea în chirie de la Episcopia Greco Catolică în Beiuș, pentru deschiderea unei sucursale bancare în municipiu, dar şi cu modul în care edilul coordona afacerile conduse în acte de mama sa.
Primar cu probleme
Luni a fost a patra oară, în decurs de doi ani, când DNA Oradea "calcă" Primăria Beiuş. Prima dată, în septembrie 2012, procurorii au percheziţionat biroul primarului Adrian Domocoş şi locuinţa acestuia, ridicând documente şi unităţi de calculator. Ulterior, Domocoş a fost pus sub învinuire pentru luare de mită şi spălare de bani, fiind acuzat de colectarea de şpăgi prin propria fundaţie.
Procurorii au descoperit că fundaţia edilului, Asociaţia Fortuna Beiuş, a beneficiat de sponsorizări de la mai mulţi investitori care aveau nevoie de autorizaţii din partea Primăriei, printre aceştia numărându-se şi patronul cunoscutei firme Unicarm, care şi-a ridicat în centrul Beiuşului un magazin fără acte, pe bază de donaţii generoase.
Un an mai târziu, pe 13 martie 2013, tot însoţiţi de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, procurorii au percheziţionat mai multe birouri din Primăria municipiului şi locuinţa edilului într-un dosar legat de un prejudiciu de 1,2 milioane de lei, bani plătiţi firmei Top Construct Grup SRL pentru lucrări neexecutate.
În respectivul dosar, 17 persoane au fost trimise deja în faţa instanţei, între care şi primarul Adrian Domocoş, procesul fiind pe rol.
Citiţi pe această temă şi articolul "Acuzaţii grele pentru primarul din Beiuş: luare de mită, deţinere ilegală de arme şi incompatibilitate"
Citiţi şi "Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm""