Milionarul orădean Beniamin Rus are din nou probleme penale. Judecat alături de fostul vicepreşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, într-un dosar de corupţie trimis în judecată de DNA Oradea, fondatorul grupului Selina-Trameco este acuzat acum şi de fraudă fiscală.

Potrivit unei informări transmise de Biroul de presă al DNA, procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva omului de afaceri pentru evaziune fiscală în formă continuată, respectiv spălare a banilor în formă continuată, şi împotriva societăţii Selina SRL, pentru evaziune fiscală în formă continuată.

"Din ordonanţa întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia în perioada 20 mai 2008 - 1 august 2013, suspectul, în calitate de administrator al Selina SRL, a înregistrat în mod repetat şi la diferite intervale de timp în evidenţele contabile sau în alte documente legale ale societăţii, cheltuieli care nu au la bază operaţiuni comerciale reale", se precizează în informare.

Paguba produsă bugetului general consolidat al statului prin manevrele considerate frauduloase se ridică la 6.540.027 lei, adică aproape 1,5 milioane euro, din care 4.962.777 lei reprezintă taxă pe valoare adăugată, iar 1.577.250 lei - impozit pe profit.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 3-24 aprilie 2012, omul de afaceri a încercat să ascundă originea ilicită a sumei de 4.430.000 lei, obţinută prin înregistrarea de cheltuieli nereale, transferând banii în contul unei societăţi pe care o controla, cu justificarea "creditare firmă".

Transferul s-a realizat prin şase operaţiuni bancare, iar ulterior, aceeaşi sumă de bani a fost redirijată în contul bancar al companiei Selina, cu justificarea "plată contravaloare facturi".  

"Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile", se mai arată în comunicatul DNA.