Oricât de dezastruoase sunt rezultatele economico-financiare ale Aeroportului Oradea, cei 7 membri ai Consiliului de Administraţie votaţi în luna mai a anului 2017 de către coaliţia UDMR-PSD-ALDE care conduce Consiliul Judeţean nu vor fi schimbaţi, a anunţat miercuri Ioan Mang, în dubla sa calitate de preşedinte al PSD Bihor şi de vicepreşedinte al CJ Bihor. Pe de altă parte, Mang a spus că singura persoană aflată în cursă pentru funcţia de director general, Cristina Antik, „are şi părţi bune”.

"O să vedeţi"

Într-o conferinţă de presă pe care a organizat-o ca să vorbească despre programul de covoare asfaltice, chestionat de BIHOREANUL dacă PSD-iştii vor vota proiectul de Hotărâre de CJ propus de PNL pentru revocarea membrilor CA, Mang a răspuns că nu.

„O să vedeţi sâmbătă la şedinţă, eu pot să vă spun că împotrivă. Nu putem lăsa Aeroportul şi fără director, şi fără Consiliu de Administraţie”, a spus politicianul, referindu-se la faptul că în prezent atribuţiile de director general, la care fostul deţinător al funcţiei, Gheorghe Pasc, a renunţat cu începere din 2 septembrie, sunt exercitate de directorul general adjunct Dan Bălăcel.

Abia la insistenţele presei, şeful PSD a adăugat că după ce Aeroportul va avea director general „poate vom discuta şi această problemă”.

Contracte-beton

Mang a adăugat că demiterea celor 7 membri ai CA puşi de partide ar putea costa bugetul Aeroportului o sumă prea mare, deoarece le-au fost făcute contracte-beton de către conducerea CJ atunci când au fost numite la propunerea partidelor.

„În contractele lor sunt nişte daune care trebuie plătite dacă sunt schimbaţi mai devreme, mi se pare că dacă îi schimbăm mai devreme, nu ştiu exact, dar în contract sunt prevăzute că trebuie plătite îndemnizaţiile pe 9 luni sau pe un an”, a spus Mang.

Pe lângă reprezentantul Statului, o funcţionară de la Ministerul Finanţelor, Doina Drăghici, în CA-ul Aeroportului sunt, din mai 2017, şase persoane propuse şi votate de partidele care conduc CJ: Bimbo-Szuhai Tibor (preşedinte CA, UDMR), Cristina Antik (contabilă, UDMR), Porsztner Bela (fost director adjunct la Administraţia Imobiliară Oradea, UDMR), Alexandru Gheza Popovici (fost inginer la firma Ghenau, a vicepreşedintelui CJ Traian Bodea, ALDE), Traian Turle (fost viceprimar al comunei Bunteşti, ALDE) şi Florin Dubău (jurist la o firmă din Beiuş, PSD).

Preferata UDMR „are şi părţi bune”

Pe de altă parte, întrebat cum o apreciază pe Cristina Antik, favorita UDMR pentru funcţia de director general eliberată de Pasc, în condiţiile în care cei doi contracandidaţi i-au fost daţi la o parte pe motiv că le lipseau acte din dosare, şeful PSD a afirmat că aceasta „are şi părţi bune”, tocmai fiindcă „a fost singura care a ştiut să-şi facă un dosar”, dar şi pentru că timp de 7 ani a fost şefă a serviciului de contabilitate la Aeroport.

Tot legat de concursul pentru funcţia de director general al Aeroportului, Mang a susţinut că „nici domnul Pasztor Sandor nu s-a amestecat în concurs, nici eu”.

În fine, deşi BIHOREANUL l-a întrebat de ce nu a fost organizat un concurs internaţional, aşa cum Pasztor promitea în iulie, Mang a spus că „eu aşa ştiu, că a fost concurs internaţional”, fără însă a putea să spună dacă anunţul a fost publicat dincolo de graniţele ţării. „Că nu vine lumea la Oradea, poate n-a auzit de primarul oraşului...”, l-a persiflat el pe Ilie Bolojan, care a cerut în repetate rânduri promovarea unui manager profesionst la Aeroportul din Oradea.