În scopul prevenirii apariţiei cazurilor de toxiinfecţie alimentară cauzate în perioada dinaintea Paştelui de creşterea consumului unei cantităţi şi game variate de alimente tradiţionale, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor va desfăşura de săptămâna viitoare acţiuni tematice de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar, şi din cel al creşterii animalelor, cu accent pe comercializarea produselor alimentare şi animalelor specifice perioadei.

Obiectivele controalelor

DSVSA anunţă, printr-un comunicat remis presei locale în cursul dimineţii de miercuri, că vor fi vizate mai ales unităţi din Oradea, Beiuş, Ştei, Aleşd, Salonta, Tinca, Săcuieni, Valea lui Mihai şi Marghita. De asemenea, DSVSA precizează că medicii veterinari vor colabora cu alte autorităţi şi instituţii de la nivel judeţean sau local, cum sunt ANAF, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului, Direcţia de Sănătate Publică, Poliţia judeţului, Prefectură şi administraţii locale.

În cadrul acestor controale inspectorii DSVSA vor urmări cu predilecţie modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de către operatorii din sectorul de producţie şi comercializare a cărnii (unităţi de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării) şi a altor produse alimentare specifice (peşte, ouă, patiserie, cofetărie), precum şi de către cei care desfăşoară activităţi de comercializare a alimentelor (depozite, hyper/supermarketuri, alte magazine etc.).

Evident, vor avea loc controale şi în pieţele agroalimentare, târgurile de animale şi locurile special amenajate unde prin tradiţie este permisă sacrificarea mieilor.

Recomandări pentru populaţie

În baza experienţei din anii anteriori, DSVSA readuce în atenţia consumatorilor ca în această perioadă să fie şi mai atenţi când cumpără produse alimentare, şi în special cele specifice perioadei pascale (ouă, carne de miel, carne de curcan, produse lactate, cozonaci etc), pentru a evita eventualele îmbolnăviri.

Pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat, unde acestea unt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcat cel puţin codul fermei producătoare, iar pe etichetă data valabilităţii, marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere şi categoria de greutate. Nu se recomandă achiziţionarea de ouă din surse/gospodării necunoscute sau care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare, în acest caz existând riscul apariţiei unor tulburări gastrointestinale severe având ca agent etiologic salmonella spp.

În cazul comercializarii de lapte crud sau produse obţinute din lapte crud, acestea pot fi expuse la vânzare numai în incinta spaţiilor special amenajate în pieţe agroalimentare (halele de lactate), numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentar, hârtie cerată alimentară, etc) sau în alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic,ceramică,etc).

Pe perioada expunerii la vânzare şi cea a comercializării laptele şi produsele lactate trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, originea laptelui ( vacă, oaie, bivoliţă etc), preţul produsului etc.

Carnea de oaie/capră comercializată prin unităţi de alimentaţie publică (magazine, măcelării, supermarket etc) trebuie să provină în exclusivitate din abatoare autorizate, înscrise pe site-ul ANSVSA, şi trebuie să aibă marcă de sănătate (ştampilă) aplicată de către un medic veterinar.

Mărcile de sănătate sunt în acest caz ovale (de 6,5/4,5 cm) şi au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare. În partea superioară, toate mărcile au inscripţionat "România" iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE sau EC.

Orice altă inscripţie sau caractere poate să ridice suspiciunea de fraudă iar populaţia este rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă.

Tot în acest context recomandăm, pentru a se evita substituirile cu alte specii ( în special carnivore) ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentiţiei la oaie este că în partea superioară nu au incisivi (dinţi anteriori), aceştea fiind înlocuiţi cu un teşut conjunctiv – moale, numit burelet.      

Carnea de miel/ied provenită din sacrificarea mieilor în centrele de sacrificare miei aprobate temporar de către DSVSA Bihor, pentru a veni în sprijinul micilor producători locali, va fi marcată cu o stampilă ce va fi de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interior superior va fi inscripţionat "România" la mijloc codul centrului "BH 001" – pentru centrul de sacrificare din Municipul Oradea şi respective cu codul "BH 005" – pentru centrul de sacrificare din Municipiul Beiuş, iar inferior inscripţia "CONTROLAT SANITAR VETERINAR". Carcasele de ovine şi caprine, obţinute în aceste centre de sacrificare vor fi comercializate direct consumatorului final la locul de producţie, fiind interzisă introducerea acestora în reţeaua de distribuţie a alimentaţiei publice.

În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare) marcate cu marcă ovală.

Sesizaţi aici

În caz de suspiciune sau neconformităţi sesizate de către comsumatori, aceştia se pot adresa puntelor de permanenţă pe care DSVSA Bihor le-a instituit în principalele localităţi ale judeţului.

Programul de lucru în perioada 05.03. – 07.04.2016 este stabilit între orele 8.30-17.00 pentru zilele lucrătoare ( de luni până vineri),  iar pentru zilele/ intervalele orare nelucrătoare (zile libere oficiale şi zilele de sambătă şi duminică) se asigură permanenţa la telefon. Pentru zilele de 31.03.2018, 06.04.2018 şi 07.04.2018 se asigură permanenţa între orele 830-1500 la următoarele puncte de permanenţă:

- Sediul DSVSA Bihor – centru de coordonare la nivel judeţean – tel. 0259.266.141

- Sediul CSVSA Oradea 1 din P-ţa Cetăţii, pentru Oradea, Sânmartin tel. 0259.434.245

- Sediul SCOSA/CSVZ Aleşd pentru zona Tileag, Aleşd – 0755.033738

- Sediul SCOSA/CSVZ Marghita în alternanţa cu sediul CSVZ Valea lui Mihai pentru Marghita, Săcuieni şi Valea lui Mihai – 0755.033.739

- Sediul CSVSA Beiuş, pentru Beiuş şi Stei – tel. 0259.320.679 sau 0755.033720

- Sediul CSVSA Salonta pentru Salonta – tel. 0259.370.488 sau 0755.033.743

Activitatea acestor centre de permanenţă este asigurată de personalul de specialitate al DSVSA ce activează în zonele pentru care se organizează centrul de permanenţă, pe baza unui program afişat la fiecare centru.

Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum şi la circumscripţiile teritoriale, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro, ori la CALL CENTER din ANSVSA, la numărul de telefon: 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro.