Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, a declarat luni, pentru BIHOREANUL, că nici unul dintre cei trei muzicieni care au cântat recent cu Filarmonica Banatul în oraşul chinez Wuhan, acum închis din cauza gripei cu coronavirus, nu a fost diagnosticat ca având acest virus.

"Două din cele trei persoane sunt izolate la domiciliu, ca măsură de precauţie, dar nu prezintă niciun simptom şi analizele au infirmat prezenţa coronavirusului. O a treia persoană s-a internat la Infecţioase în Cluj, deoarece tuşea şi a dorit acest lucru, dar nici aceasta nu are coronavirus", a spus dr. Rahotă.

La începutul săptămânii trecute, zeci de instrumentişti din România care au fost într-un turneu în China cu Filarmonica Banatul din Timişoara, între care şi trei de la Filarmonica de Stat din Oradea, au revenit în ţară, autorităţile sanitare locale fiind informate în legătură cu acest lucru şi recomandându-le consultarea unui medic specialist, precum şi izolarea la domiciliu. De altfel, instrumentiştii au fost controlaţi şi pe Aeroportul din Frankfurt, înainte de a sosi în România.

Potrivit dr. Rahotă, nicio persoană care nu este suspectă şi nu prezintă simptome de îmbolnăvire nu poate fi forţată să stea în carantină, izolată, acesta fiind motivul pentru care celor trei muzicieni orădeni doar li s-a recomandat consultarea unui medic şi izolarea ca măsură de precauţie, pentru o perioadă de până la două săptămâni.

"Noi comunicăm zilnic cu aceste persoane, telefonic, şi nu există niciun motiv de panică", a spus şefa DSP Bihor.