Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a anunţat, luni, că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au început urmărirea penală împotriva unei orădence acuzate de trafic de influenţă.
Promisiuni fictive
Rodica Berta Mangra este acuzată că, în cursul lunii octombrie 2011, a pretins 20.000 euro şi o garsonieră de la fostul referent notarial Daniel Ciuciu, anchetat pentru falsificarea unor cărţi funciare la comanda unei grupări profilate pe escrocherii imobiliare.
În schimbul banilor şi a garsonierei, femeia l-a asigurat pe Ciuciu că îl va pune în legătură cu prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra (foto), şi cu judecători de la Curtea de Apel Oradea, în vederea obţinerii unor soluţii favorabile în dosarele sale penale în care era fie cercetat, fie condamnat nedefinitiv.
Din cercetările efectuate de procurori, Ciuciu a şi semnat un antecontract de vânzare - cumpărare cu femeia pentru vânzarea garsonierei, urmând ca cei doi să se prezinte la un notar pentru perfectarea contractului final. Potrivit anchetatorilor, cei 20.000 euro, femeia nu i-a mai primit deoarece, între timp, Ciuciu şi-a dat seama că este înşelat şi a denunţat-o.
De altfel, şi din cercetările efectuate de procurorii DNA Oradea a rezultat că influenţa de care se prevala Mangra era una pretinsă, neexistând vreo legătură cu magistraţii pentru care a pretins banii. "Nu ştiu despre cine e vorba şi, în consecinţă, nu pot să comentez. Oricum, mă bucur că a fost prinsă", a declarat BIHOREANULUI prim-procurorul Parchetului Bihor, Viorel Gavra.
Luni, Rodica Berta Mangra a fost citată la sediul DNA Oradea unde i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Tot luni, după audierea ei, femeia a fost reţinută pentru 24 de ore iar marţi a fost prezentată Tribunalului Bihor cu propunere de arestarea preventivă pentru 29 de zile.
Anchetat pentru fals
Denunţătorul ei, Daniel Ciuciu, referent notarial, este cercetat în prezent de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pentru înşelăciune şi fals. "Inculpatul este cercetat într-un dosar disjuns dintr-o altă cauză înaintată instanţei în urmă cu trei ani şi în care a şi fost condamnat deja, la 7 ani de închisoare cu executare pentru fals şi înşelăciune. Sentinţa nu este definitivă, procesul fiind în derulare pe rolul Curţii de Apel Oradea", a declarat pentru BIHOREANUL şeful Secţiei Urmărire Penală din Parchetul Bihor, Vasile Popa, cel care efectuează ancheta în caz.
Escrocheriile imobiliare ale grupării din care a făcut parte şi referentul notarial Daniel Ciuciu au fost prezentat pe larg de BIHOREANUL într-un articol publicat în primăvara anului 2010, când bărbatul a şi fost arestat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. Iniţial, escrocii, între care şi membri ai clanului Neguş, au vânat bătrâni fără rude apropiate şi fără apărare. Apoi au continuat să facă victime fără a mai ţine cont de vârsta lor. Cu complicitatea unui topograf, a unui referent notarial şi a unor funcţionari de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), membrii reţelei identificau proprietăţi atractive, înlocuiau cărţile funciare originale cu altele conform cărora acestea aveau alţi proprietari, de regulă un boschetar plătit cu câteva sute de lei. În final, terenurile şi casele erau vândute rapid unor amatori de chilipiruri.
UPDATE. Dezbaterile pentru soluţionarea cererii de arestare formulată de procurorii DNA Oradea s-au întins marţi noaptea până în jurul orei 1, când magistraţii Tribunalului Bihor au dispus arestarea femeii pentru 29 de zile.