Inevitabilul s-a întâmplat. Duminică, medicii Spitalului Municipal din Oradea au pierdut primul pacient în războiul împotriva coronavirusului. Victima este, potrivit surselor BIHOREANULUI, un bărbat de 70 de ani care iniţial fusese internat la Spitalul Orăşenesc din Aleşd pe data de 26 martie.

Pierdut după o săptămână

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, bărbatul suferea de o pneumonie trenantă, fiind cunoscut medicilor şi asistentelor din Aleşd, care l-au internat în secţia exterioară de Pneumologie a Spitalului Orăşenesc, fără a lua măsuri de precauţie, considerând că nu avea şi coronavirus, ceea ce a şi dus la un accident epidemiologic.

A doua zi, starea sa s-a agravat şi a fost trimis la Spitalul Municipal din Oradea unde, de atunci, a fost îngrijit pe un pat ATI până duminică după-amiază, când a încetat din viaţă.

Fostul coleg de salon din Aleşd al bătrânului este și el la Municipalul din Oradea, tot pe un pat ATI.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, duminică seară la ATI mai erau încă doi pacienţi în stare gravă, la secţia de Pneumologie 11 pacienţi, iar la secţia de Boli Infecţioase I alte 22 persoane confirmate ca infectate.

Până în prezent, cinci pacienţi ai Spitalului Municipal din Oradea au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi, având obligaţia să rămână în izolare la domiciliu încă 14 zile după data externării.

De la o "declaraţie eronată"

Pe 31 martie, într-o transmisie online a Primăriei Aleşd, managerul Spitalului Orăşenesc din localitate, Florin Creţ, a afirmat că pacientul de 70 de ani a dat ”o declarație eronată” personalului unităţii. Concret, el ar fi spus când s-a prezentat la spital că nu intrase în contact cu alte persoane infectate ori suspecte, ”inducându-ne pe noi în eroare și punând în pericol viața colegilor mei”.

Din cauza accidentului epidemiologic de la Aleşd, au trebuit testaţi 16 angajaţi ai acestei unităţi, conform surselor BIHOREANULUI nici unul nefiind depistat pozitiv la analizele PCR.

UPDATE, luni, ora 9.30:

Autoritățile au anunțat și oficial decesul bihoreanului, acesta fiind înregistrat ca fiind cel de-al 156-lea la nivel național.

Grupul de Comunicare strategică anunță că bărbatul de 70 ani a fost internat în secția pneumologie a Spitalului Orășenesc Aleșd în 26 martie, iar o zi mai târziu a fost transferat în secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Municipal de Urgență Oradea.

În aceeași zi, 27 martie, i s-au recoltat probele pentru infecția cu COVID-19, confirmarea venind a doua zi. Decesul a fost înregistrat duminică, 5 aprilie.