Judecătorii Tribunalului Bihor îşi suspendă activitatea judiciară începând de luni, 27 ianuarie, mai puţin activitatea Biroului de executări penale, urmând să fie judecate doar urgenţele în materie penală şi civilă. Alături de magistraţi, începând de luni, vor opri lucrul şi grefierii din tot sistemul judiciar din judeţ, blocând, practic, nu doar procesele, ci şi anchetele din parchete. 

Potrivit unui comunicat transmis, joi, sub semnătura purtătorului de cuvânt al Tribunalului, judecătorul Veronica Ioniţă, suspendarea activităţii judiciare a Tribunalului Bihor a fost decisă în aceeași zi, în Adunarea generală a judecătorilor, şi presupune că magistraţii vor judeca doar urgenţele în materie penală (măsuri preventive), cauzele urgente în materie civilă (ordonanţele preşedenţiale vizând minorii, plasamentele de urgenţă, ordinele de protecţie, suspendările provizorii de executare, grevă). Totodată, în Tribunal va funcţiona Biroul de executări penale. 

"S-a hotărât, totodată, neparticiparea judecătorilor în birourile electorale", se mai precizează în informare.

Judecătorii prezenţi în Adunarea generală de joi s-au declarat solidari cu demersurile iniţiate de personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti. "Demersurile sunt menite să asigure respectarea statutului profesional sub aspect material". 

În acest timp, activitatea Curţii de Apel Oradea rămâne neafectată.

Alături de magistraţi, începând de luni, vor opri lucrul şi grefierii din tot sistemul judiciar din judeţ. "Vom asigura doar urgenţele", a explicat, pentru BIHOREANUL, vicepreşedinta Asociaţiei Grefierilor din România, Camelia Mesaroș.

Se asigură numai urgențele!

Potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Grefierilor din România, începând de luni, 27 ianuarie, la nivelul instanţelor din raza teritorială a Curţii de Apel Oradea (Bihor şi Satu Mare), personalul auxiliar de specialitate din instanţe, respectiv din cadrul Curţii de Apel şi instanţelor din circumscripţia acesteia va suspenda activitatea pe o perioadă nedeterminară, "până la soluţionarea de către factorii decidenţi a revendicărilor susținute de reprezentanții noştri", urmând să se asigure doar serviciile de imediată necesitate, "nu mai puţin de o treime din activitatea normală, respectiv urgenţele în materie penală şi civilă".

Astfel, compartimentele arhivă şi registratură vor asigura urgenţele în intervalul orar 8.30 - 10.00. Totodată, grefierii vor asigura urgenţele, fiecare pe completul de judecată pe care este desemnat: se vor înregistra doar dosarele penale în care urmează a se desfăşura activităţi flagrante şi cauzele ce privesc minorii, activităţi de grefă în dosarele penale soluţionate vor fi asigurate doar în cauzele de trimitere în judecată, rechizitorii sau acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, în care asupra inculpaţilor au fost dispuse măsuri preventive, în anchete penale doar în cauzele cu reţinere, arestare preventivă sau minori. 

"Nu se vor înregistra dosare penale care nu privesc activităţi de flagrant sau cauze cu minori, nu se vor desfăşura activităţi de grefă în dosarele penale soluţionate cu trimitere în judecată (rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei) în care nu sunt luate măsuri preventive asupra inculpaţilor şi în soluţiile de netrimitere în judecată (renunţare, clasare, reunire/declinare), se întrerupe orice activitate cu publicul şi justiţiabilii, nu se vor prelua cereri, denunţuri sau plângeri, se întrerupe activitatea de raportare statistică sau transmitere de situaţii", au transmis grefierii. 

Proteste pentru pensii

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, protestul magistraților şi personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor şi parchetelor vine în contextul în care, pe 28 ianuarie, Camera Deputaţilor se va întruni în sesiune extraordinară pentru a dezbate un proiect privind abrogarea pensiilor speciale. 

Proiectul PNL propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare. Hotnews.ro notează că magistrații își pierd pensiile speciale, deși au de partea lor o decizie a Curții Constituționale care spune că modificarea acestora ar fi neconstituțională.

Printre instanțele care au anunțat că își vor suspenda activitatea în sălile de judecată se mai află și Curtea de Apel Bucureşti şi Tribunalul Bucureşti, cele mai mari instanţe din ţară, Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Timiş, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Satu Mare, Tribunalul Iaşi.

De asemenea, Inspecţia Judiciară susţine că proiectul de eliminare a pensiilor de serviciu încalcă „brutal” principiile independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor, dar şi articole din Constituţie şi prevederi CEDO.