Vieţile a sute de bihoreni care şi-au cumpărat case în localităţile de frontieră din Ungaria, dar au continuat să lucreze în Oradea, s-au complicat teribil de marţi dimineaţă, după ce, pentru a ţine sub control criza coronavirusului, ţara vecină şi-a închis graniţele pentru toţi cetăţenii străini, iar cei care se întorc din România, chiar dacă au şi cetăţenia ungară, trebuie să intre în carantină, sub ameninţarea unor amenzi uriaşe şi fără ca vreo autoritate să-i ajute cu cele necesare traiului, nici măcar contracost.

Carantină la întoarcere

După cum se ştie, Ungaria şi-a închis graniţele în noaptea de luni spre marţi pentru toţi cetăţenii străini, doar persoanelor cu cetăţenie ungară permiţându-li-se să intre pe teritoriul ţării vecine, inclusiv celor care au dublă cetăţenie. Potrivit măsurilor luate de autorităţile maghiare, însă, orice persoană venită din străinătate are, de îndată, obligaţia să intre în carantină.

Pentru locuitorii orăşelelor şi satelor de pe frontiera cu România care lucrează la noi în ţară, chiar dacă au ambele cetăţenii, acest lucru înseamnă că pot intra pe teritoriul românesc fără probleme pentru a veni la muncă, dar la întoarcere trebuie să se plaseze în carantină la domiciliu pentru 14 zile.

"Sunt sute de orădeni care şi-au cumpărat case în Artand, Biharkeresztes, Berrettyoujfalu, Told, Mezopeterd, Nagykereki, Vancsod, Bedo şi care lucrează în Oradea, la firme din Parcul Industrial de pe Şoseaua Borşului şi din oraş. Ei au fost liberi să iasă din Ungaria marţi dimineaţă, ca să meargă la muncă, dar după-amiază, când ies de la serviciu şi vor să se întoarcă acasă, vor fi obligaţi să intre în carantină pentru 14 zile. Asta înseamnă că mâine dimineaţă (n.r. – miercuri) nu mai pot să meargă la muncă", a declarat BIHOREANULUI un orădean domiciliat în Artand.

Însemnaţi şi urmăriţi

Potrivit acestuia, fiecare cetăţean ungar care trece graniţa primeşte, la intrare, un autocolant de culoare roşie şi în format mare, pe care scrie avertismentul: "Intrarea interzisă! Aici se află o persoană aflată sub supraveghere epidemiologică. Accesul este permis doar persoanelor autorizate. Persoana aflată sub supraveghere nu poate părăsi locuinţa decât cu permisiunea autorităţilor înainte de expirarea perioadei de izolare".

De asemenea, fiecare cetăţean care vine din străinătate primeşte şi un document pe care scrie că "încălcarea obligaţiilor care revin pe perioada izolării constituie infracţiune pedepsită cu închisoare", dar totodată "încălcarea deciziei atrage şi amendă cuprinsă între 30.000 şi 5 milioane forinţi" (adică echivalentul a 100 până la 15.000 euro). De asemenea, orice cetăţean plasat în carantină primeşte şi un avertisment că "această decizie a fost comunicată Consiliului Local, Căpităniei de Poliţie Hajdu Bihar şi Poliţiei din Berettyoujfalu".

"A venit un poliţist să-i dau o sacoşă"

"În Ungaria nu există diferenţa între autoizolare şi carantină, ca în România. Aici toţi intră în carantină la domiciliu, nu în centre de carantină. Nici testări pentru depistarea unei infectări nu se fac, decât dacă oamenii se simt rău. În acest caz, trebuie să anunţe autorităţile, dar nu există testare preventivă", afirmă un român domiciliat într-una dintre localităţile de frontieră din Ungaria.

Un altul a relatat BIHOREANULUI că se află deja în a cincea zi de carantină şi are probleme cu aprovizionarea cu alimente. "Numai în a doua zi a venit un poliţist să-i dau o sacoşă în care am pus bani şi o listă pentru cumpărături, iar apoi mi le-a adus. În celelalte zile n-a mai venit nimeni. Dacă eu aş ieşi din casă, risc să plătesc până la 15.000 euro amendă. Dacă nu, nu am ce mânca. Când am dat telefon la Primărie mi s-a spus să comand pizza. Aici nu îţi aduce Primăria mâncare", afirmă bărbatul, referindu-se la situaţia din Oradea.

"Nu poţi ieşi nici măcar pentru o pâine"

Problema sutelor de orădeni aflaţi în această situaţie este expusă, de altfel, şi pe grupul de Facebook Transfrontalieri - Határátkelők. "Cetăţenii maghiari care se întorc în Ungaria au obligaţia să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, obligaţie care se aplică şi în cazul românilor cu dublă cetăţenie care domiciliază în localităţi din statul vecin, dar au locurile de muncă în România", a scris pe acest grup o orădeancă. 

"Dacă treceţi în România nu puteţi veni înapoi!!! Doar cetăţenii maghiari, dar 15 zile izolare la domiciliu!! Acum m-am intors înapoi din vamă!!", a scris o altă persoană. Iar aceste mesaje sunt repetate de zeci de ori, de către diferiţi cetăţeni: "Acum am trecut vama. Cine are buletin maghiar poate trece vama înapoi în Ungaria, dar intră automat în carantină la domiciliu 14 zile", "Eu acuma m-am întors, deci pot să treci şi să vii înapoi, doar cu buletin maghiar, dar intri în carantină 14 zile, trebuie să spui unde stai şi vei fi verificat de autorităţile maghiare, problema e că toţi care stau cu tine în casă intră automat şi nu poţi ieşi deloc, nici măcar pentru o pâine".

"Singurii norocoşi dintre sutele de orădeni care locuim în Ungaria sunt cei care şi-au păstrat şi apartamentele din Oradea sau care au unde locui acolo la rude până trece criza cu coronavirusul", spune un român stabilit dincolo de graniţă.

După ce Ungaria şi-a închis graniţele în noaptea de luni spre marţi, marţi dimineaţă şi societatea orădeană de transport în comun, OTL, a anunţat suspendarea curselor de autobuz pe care le asigura zilnic pentru românii navetişti între cele două ţări.