Mai multe imagini ce surprind trei tineri drogaţi, "blocaţi" în poziţii nefireşti, în Oradea, au făcut înconjurul internetului. Tinerii au fost filmaţi, duminică după amiază, în trafic, pe Bulevardul Decebal, în apropiere de centrul comercial Prima Shops.

În înregistrarea postată la scurt timp pe Facebook, transmisă şi BIHOREANULUI, se vede cum unul dintre ei este căzut pe trotuar, altul e înţepenit într-o poziţie nefirească lângă el, în timp ce al treilea se clatină pe şosea şi stă să cadă pe asfalt, punându-şi viaţa în pericol.

Chemat de urgenţă de un trecător, echipajul de prim-ajutor al SMURD Bihor i-a mai găsit doar pe doi dintre ei.

"Unul a refuzat să fie transportat la spital. Cel de-al doilea, un tânăr de 21 ani, a fost adus la Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul Clinic Judeţean Oradea. Era conştient, cooperant. A stat aici până când şi-a revenit, după care a semnat o declaraţie pe proprie răspundere că nu doreşte să fie internat şi a plecat", a declarat, luni, pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al UPU-SMURD Bihor, dr. Alexandru Mateoc. 

Tânărul care a rămas în zonă a fost reperat de un echipaj de jandarmi, asupra lui fiind găsite şi "materiale vegetale". "A fost surprinsă o persoană. Colegii l-au legitimat și în urma controlului corporal preventiv au fost găsite asupra lui substanţe vegetale. Acestea au fost ridicate şi predate Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea", a explicat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor, Valeriu Macovei.

Cazul se află şi în atenţia poliţiştilor, după cum spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisar Alina Dinu. "În zonă a fost trimisă o patrulă formată din poliţişti de Ordine Publică care fac acum verificări în caz", a spus Dinu.

"Zombi" de Nufărul

Înregistrarea de duminică este cea de-a treia transmisă BIHOREANULUI în ultimele săptămâni. Un alt filmuleţ, dar şi o fotografie, cu tineri drogaţi, care stau nemişcaţi în poziţii nefireşti au fost realizate în cartierul Nufărul, de cititori ai ziarului, bănuind că ar fi victimele unui drog de sinteză extrem de puternic, denumit K2.

"Azi eram la trecerea de pietoni din Nufărul, la bisericuţă. Unul era acolo. Am mai văzut în Timişoara în trecut. Speram să nu văd aşa ceva în Oradea. Acesta căuta cu limba cafea în pahar. Era terminat, dar îşi menţinea bine echilibrul. Partea şi mai nasoală era că la o mică distanţă am văzut maşina jandarmilor oprind pe trecerea de pietoni. Am crezut că vor să certe pe cineva care a parcat pe loc interzis, pentru că au stat o vreme. Când m-am apropiat am realizat că se uitau. Adică se uitau la băiatul acesta şi nu au intervenit", a transmis, duminică seară, revoltat un cititor al BIHOREANULUI.

Chestionat pe această temă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor a declarat că nu deţine informaţii despre un astfel de incident. "Nu pot să vă spun nimic despre acest caz. Singura intervenţie a fost pe Bulevardul Decebal", a spus Macovei.

Potrivit specialiştilor, consumatorii care experimentaseră astfel de droguri prezintă simptome bizare, de la confuzie până la nebunie, pentru că le atacă receptorii din creier, paralizându-le temporar mâinile şi picioarele, transformându-i în nişte "zombie". Drogul poate provoca, însă, probleme grave, pe fondul scăderii tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, provocând comă, cedarea rinichilor şi convulsii.

Procurorii DIICOT spun, însă, că până în prezent, în cauzele instrumentate, nu au întâlnit droguri de tip K2.