Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.

Dacă în urmă cu şase ani ziua de duminică era destinată "servitoarelor şi militarilor", ca pe vremuri, acum nu mai aveai loc în Piaţa Unirii de orădenii ieşiţi să vadă minunăţie de proiecţii pe faţada Palatului Vulturul Negru. Înainte, orădenii nici nu aveau unde să se adune, şi nici pentru ce. Acum, dacă te uiţi peste programul de weekend, cu greu găseşti o sâmbătă în care să nu se întâmple ceva interesant.

Metoda aceasta nouă de video mapping atrage în mod cert o grămadă de curioşi. Iar ea merge mână-n mână cu ideea ca magazinele din centru să fie deschise cel puţin până la ora 21. Cred că Primăria ar trebui să ia o decizie fermă, fără să se cramponeze de preţ. Să cumpere patru-cinci asemenea instalaţii de proiecţie, să achite programarea şi să scoată în evidenţă frumuseţea câtorva clădiri reprezentative, cum sunt palatul Vulturul Negru, cel al Episcopiei Greco-Catolice, Teatrul ori Astoria.

Ar fi un magnet formidabil pentru turişti, comparabil, la scară mai mică, cu cascadele colorate şi cântătoare din Barcelona sau cu figurinele ce ies din oră în oră dintr-un orologiu din centrul oraşului Praga.