Pentru unii politicieni, cu cât e mai mare o nenorocire, cu atât e mai potrivit prilej de făcut bani. Aşa se întâmplă după războaie, aşa s-a întâmplat la noi şi după sângeroasa Revoluţie din decembrie 1989, şi după drama de la Colectiv din 2015. Dacă vă amintiţi (mie mi-a adus aminte un film văzut chiar joia trecută, al cărui titlu poartă numele clubului bucureştean unde au murit 64 de oameni şi vreo 150 au rămas mutilaţi), unul dintre mulţii zei ai sistemului medical din Bucureşti, cu nume parcă predestinat, Secureanu, a profitat atunci de durerea şi revolta unei naţiuni ca să fure şi mai mulţi bani din cei destinaţi sănătăţii, şi mai multe milioane peste cele deturnate până la acel moment.

Zilele trecute, o fostă ministră, pe care o credeam cel mai puţin malignă din guvernele de după 2016, a fost prinsă în flagrant cu mită, reţinută şi arestată. Pe grupurile lor de comunicare online, numeroşi medici au zis că Sorina Pintea a scăpat uşor, fiind prinsă doar cu mărunţiş (10.000 euro şi 120.000 lei). S-a întâmplat în plină "dezbatere" despre cum ar trebui protejată sănătatea românilor în contextul unei posibile epidemii de coronavirus, la câteva zile după ce, în Parlament şi la toate televiziunile, colegii de partid ai fostei ministre îşi acuzau succesorii că nu le pasă de rrrromâni.

Tot în plină îngrijorare coronavirală, săptămâna trecută am avut o descoperire de-a dreptul grotescă: şefa Direcţiei Sanitare dintr-un judeţ sudic (Gorj) nu numai că nu organizase pe acolo niciun centru de carantină, ci mai şi trimisese la analize probe biologice ale unor "piloşi" speriaţi că se puteau îmbolnăvi, deşi nu fuseseră prin nicio zonă afectată. Mi-am amintit de nu ştiu care senator din fundul Moldovei, suferind de diaree, dar dus grabnic cu elicopterul, în vremea Vioricăi Dăncilă, la un spital din Bucureşti.

Numitorul comun al tuturor acestor eroi e apartenenţa la acelaşi partid. Acesta, de altfel, şi-a şi amânat Congresul programat pe 29 februarie, susţinând că se sacrifică de grija oamenilor de la oraşe şi sate ale căror vieţi ar fi fost puse în pericol, vezi Doamne, dacă s-ar fi deplasat până în Bucureşti. Acelaşi partid a fluturat energic spectrul molimei pentru a-şi escamota împotrivirea faţă de perspectiva unor alegeri anticipate, acuzându-i pe cei ajunşi la butoane în locul lor că "omoară" oamenii prin indolenţă, incompetenţă şi, ţineţi-vă bine, prin politicianism!

De fapt, PSD, căci numai el putea fi, face ce ştie mai bine: instrumentalizează politic până şi nenorocirea, foloseşte în propriul profit fricile oamenilor, mizând pe precara lor informare şi pe angoase. Când un PSD-ist vă mai vorbeşte de sănătate, amintiţi-vă de vechea butadă: dacă vă vrea binele, păziţi-vă căci vrea să vi-l ia!