Un abuz comis la o competiţie recent găzduită de Arena Antonio Alexe din Oradea şi neştiut public până acum arată că înaintăm pas cu pas spre un regim poliţienesc în care legea nu contează decât în măsura în care e interpretată samavolnic, pentru a da o aparenţă de temeinicie comportamentelor şi deciziilor discreţionare.

La începutul lunii, un orădean a fost împiedicat să intre la o partidă de baschet de către nişte jandarmi. Omul se numeşte Alexandru Pătcaş, are 28 de ani, e asistent social, membru al Asociaţiei Oradea Civică şi al grupului #rezist, nu are cazier penal şi, fără a fi membru al vreunui partid, militează pentru interzicerea prin Constituţie a accesului în funcţii publice al persoanelor condamnate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie. Aceasta e singura sa "vină".

Împreună cu alţi colegi din Oradea Civică, în după-amiaza de 3 mai, Alexandru strânsese semnături în favoarea acestui principiu la cortul amenajat de USR în Parcul 1 Decembrie, iar apoi s-a dus la Arenă, şi-a cumpărat bilet şi a vrut să intre la meci. Purta blugi şi un tricou inscripţionat cu mesajul campaniei, "Fără penali în funcţii publice", având totodată şi un banner (înfăşurat) cu acelaşi mesaj. Angajaţii firmei de pază i-au dat voie să intre, dar în hol a fost rapid înconjurat de o haită (altfel n-o pot numi) formată din nu mai puţin de şapte jandarmi, din care doi l-au şi filmat neîntrerupt.

"Oamenii legii" nu s-au mulţumit să-i ia bannerul, ci l-au şi luat la rost, de ce poartă tricoul cu mesajul "ofensator", cerându-i să şi-l întoarcă pe dos. "Dvs. vă întoarceţi pe invers uniformele?", a replicat tânărul, ferm, dar fără a fi obraznic. Şi, pentru că a refuzat umilinţa, a plecat, cu biletul în mână. "Mi-au zis că încălcam nu ştiu ce articol din Legea 4/2008. Nu i-am reclamat, pentru că erau din Cluj", mi-a explicat Alexandru zilele trecute.

Las deoparte (deocamdată) întrebarea de ce e necesar ca la o întrecere sportivă din Oradea să vină jandarmi de aiurea, dar semnalez aici că au încălcat flagrant regulile pe care le-au invocat. Legea 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor spune că "forţele de ordine au obligaţia de a asigura protecţia şi siguranţa spectatorilor, oficialilor şi sportivilor" (pe care Alexandru nu le-a periclitat nicio clipă) şi că pot fi evacuaţi dintr-o arenă doar cei care fac acest lucru. Prin articolul 20, legea interzice introducerea de "inscripţii, embleme, pancarte, bannere, afişe, steaguri etc care conţin simboluri, imagini ori texte cu conţinut obscen", iar la articolul 36 a "simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe".

Alexandru n-a încălcat niciuna dintre prevederile legale, dar mesajul lui, pentru curăţenie în viaţa publică, a fost considerat "obscen" de braţul înarmat al Partidului. Motiv pentru care consideră că mai cinstit ar fi că Danjarmeria nu să-şi întoarcă pe dos uniforma, ci să şi-o inscripţioneze de-a dreptul. Pe piept să-şi scrie "I love Dragnea" şi pe spate "Apărăm Penalii". Oricum au terfelit-o şi numai Patria n-o servesc.