Guvernul a palmat peste 9 milioane de euro din bugetul Oradiei, prin reducerea impozitului pe venit. Guvernanţii zic că diferenţa va fi compensată de la bugetul central, dar cine-i mai crede? Dacă ar fi vrut să lase aceleaşi sume primăriilor, puteau să crească procentul ce revine comunităţilor, iar banii să nu se mai plimbe pe la Bucureşti. Guvernul are, de fapt, nevoie de bani pentru a-şi ţine electoratul în supravieţuire până la viitoarele alegeri.

Bolojan a reacţionat rapid: a decis să crească impozitele cu 20%, iar cei care le plătesc în avans să beneficieze de o scutire de numai 5%, nu de 10%, ca până acum, iar în plus a redus din subvenţia la gigacalorie, măsuri cu puternic impact electoral negativ. Şi-o fi zis că dacă tot creşte PSD-ul salariile cu 25%, aşa cum scrie în Biblia guvernării, ce mai contează 100 lei în plus la impozitele anuale?

Problema e că măririle salariale sunt teoretice, iar banii pentru impozite cât se poate de reali. Mă mir că primarul nu s-a gândit nicio clipă să renunţe la unele proiecte şi să aştepte vremuri mai bune, când la Palatul Victoria nu vor mai fi la butoane neghiobii de acum.

Cred că renunţarea la facilităţile acordate celor care plătesc anticipat se va întoarce împotriva bugetului local. Dacă an de an banii din impozite ajungeau în vistieria Primăriei în mare măsură până la finele lunii martie, acum orădenii vor lăsa plăţile pe ultimele zile ale termenelor. Aşa că, după lovitura lui Tudose, bugetul local ar putea primi o lovitură şi de la Bolojan.