Consilierii PNL Bihor, şi odată cu ei însăşi organizaţia judeţeană, au încasat miercurea trecută, în criza bugetului pe 2018, cel mai ruşinos eşec. La doar o zi după ce preşedintele Ilie Bolojan şi liderul de grup din Consiliul Judeţean, Ionel Avrigeanu, au anunţat răspicat că cei 17 nu vor vota proiectul UDMR-PSD-ALDE, susţinând că în forma propusă era inacceptabil, un singur deget al "îndrăgitului interpret" Cornel Borza i-a umplut pe toţi de ridicol.

Să te ţii bărbat, să îţi asumi riscul de a fi considerat câinos lăsând bugetarii în inaniţie pentru că tu nu renunţi la principii, iar apoi să vezi că unul de-ai tăi apasă aiurea pe-un buton, stârnind stupoare şi hohote de râs, pentru ca în final să-l mai şi scuzi, înseamnă să renunţi la orice brumă de coerenţă şi decenţă.

După episodul de miercuri, cei 17 PNL-işti din CJ, dar şi şeful lor de partid, sunt grav compromişi. Toţi. Nici nu mai contează că lăutarul a votat din prostie ("cu sufletul", din bunătate, după care s-a luat cu mâinile de cap, ca şi când între ţeastă şi deget n-ar fi existat anterior coordonare), ori că a făcut-o din interes ("cu punga"), cum zic alţii, visând ba la cântările prin comunele cu primari PSD, ba la şefia Ansamblului Crişana (după ce Leontin Ciucur ar prelua direcţiunea Teatrului Regina Maria). Orice persoană cu bun-simţ, auzind că rapsodul s-a vrut o "punte între putere şi opoziţie", nu are cum să nu-i observe şpagatul, şezutu-n două luntri.

Cu toate astea, Bolojan l-a scuzat, zicând că omul, fire de artist, a clacat la presiunea protestatarilor. Mă întreb, însă, dacă în cazul în care viceprimarii Mălan sau Birta ar ceda, de pildă, expropriaţilor din strada Plevnei, ar fi la fel de îngăduitor? Presupun că nu, ştiind că nu-i genul care să conducă după cum i se strigă sub geamuri ori după sondaje de opinie (şi bine şi face, cel mai adesea, căci altfel n-ar mai realiza nimic). Avrigeanu, la fel, a invocat "libertatea de exprimare" din partid, pentru a acoperi, de fapt, debandada. Pe scurt, atât "antrenorul" PNL Bihor, cât şi "căpitanul" echipei din CJ, au închis ochii după ce un component al lotului, care n-a atacat niciodată poarta adversă, a marcat în cea proprie un autogol antologic.

În opinia mea, ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută nu e decât efectul logic a ceea ce se întâmplă, de fapt, de la selectarea garniturii de consilieri judeţeni. Pe lista PNL au ajuns nevolnici care de la depunerea jurământului n-au deschis niciodată gura, diletanţi care nu citesc proiectele, papagali care invocă mereu doar interesele primarilor din partid, uitându-le pe cele directe ale bihorenilor care i-au votat, blatişti care nu au interpelat niciodată şefii Judeţului cu privire la neregulile comise, nu puţine şi nu nesemnificative, fricoşi care s-au obişnuit ca în momentele critice să vorbească în locul lor mereu Bolojan, iar ei doar să-şi încaseze indemnizaţiile.

După ce, de aproape doi ani, ne-am lămurit că Bihorul are o conducere gargaragie, fără idei şi fără rezultate, a devenit cât se poate de clar că opoziţia nu-i deloc mai brează.