Când acum 10 ani primarul Bolojan, în plină criză economică, s-a apucat să facă parcuri industriale, mulţi spuneau că nu are nicio şansă. Că ne-au luat-o definitiv înainte şi Clujul, şi Timişoara, ba chiar şi Aradul. A durat ceva să populăm sutele de hectare cu firme, dar iată că strategia şi-a arătat roadele.

Acum, primarul vrea să transforme Oradea într-un hub IT. Să dea burse elevilor care vor să se facă informaticieni, să-i ajute pe studenţii care fac aici facultatea, ba să sprijine şi firmele noi printr-un parteneriat public privat în care grosul banilor vin de la Primărie.

Eu zic că merită să încercăm să creştem numărul informaticienilor, chiar dacă şansele de realizare sunt mult mai mici. Acest proces este unul de durată şi eu nu-l mai văd încă 10 ani pe primar la cârma instituţiei. Apoi, pârghiile nu sunt doar la Primărie, ci şi la Universitate.

Cu o conducere inertă, care se gândeşte numai la propriile salarii, nu ştiu cum vor putea fi lămuriţi junii orădeni să facă şcoala aici şi nu în Cluj. Chiar şi ideea lui Bolojan de a face cămine s-ar putea să fie un fiasco. Abia aşteaptă Bungău, Curilă & Co aşa pleaşcă, pentru a gaja clădirile ca să-şi mai poată scoate bani de salarii.

Cred că mai degrabă ar trebui atraşi absolvenţii, cu argumentul că Oradea a devenit un loc unde se trăieşte confortabil. Spaţii oferite gratuit firmelor de IT, reduceri mari de impozite ar fi un plus pentru oraşul nostru. Cum orice soluţie generează noi probleme, invazia de informaticieni ar duce, e drept, şi la scumpiri, dar acesta e preţul succesului...