Lecţia de căpătâi a propagandei este că o minciună spusă repetat tinde să fie acceptată drept adevăr. Aşa şi în România Centenară. Comentezi că au explodat preţurile? Partidul îţi aminteşte că El ţi-a mărit doar salariul! Pricepi, în sfârşit, că deşi intri în magazin cu portofelul mai umflat decât înainte, ieşi cu sacoşa mai uşoară? Pentru prima parte, meritul e al guvernanţilor, pentru a doua, vina speculanţilor! Cârâi că s-au scumpit covrigii? Activiştii te atenţionează că de fapt le-a ajustat găurile! Te vaiţi că pentru benzină, curent, ulei şi pătrunjel te scobeşti mai adânc prin buzunare? Înjură, mândrule român, multinaţionalele!

Ceea ce trebuia să fie un an fast al fiecărui cetăţean, sau barem unul tihnit, s-a transformat într-un calvar de care nu mai este nimeni scutit. Nici „radicalii” care nu acceptă în ruptul capului ca fărădelegea să fie botezată lege, nici verii răspândiţi prin Europa, dar întorşi să protesteze în Capitală, nici măcar necăjiţii care au votat PSD-ul. Primii sunt etichetaţi demult ca fiind nişte ciudaţi care, în loc să facă fieste digestive pentru a mistui ce le „dă” Statul, se ţin de idei „paralele” şi, mai rău, abstracte, cum ar fi libertate, democraţie, justiţie...

Diasporenii, buni doar să trimită „ajutoare”, nu şi să le fie ascultată voia, sunt ospătaţi cu gaze mai ceva ca-n Fâşia Gaza. Pe ceilalţi, amărăştenii de la talpa ţării, Partidul nici nu-i mai bagă-n seamă. Aşa cum în Piaţa Victoriei a încredinţat unor colonei în alb misiunea de a potoli recalcitranţii, prin sate au trimis escadroane echipate tot în alb să le ia purceii loviţi de pestă.

În timp ce „pe teren” e urgie, în sălile de conferinţe domneşte rozul. Pentru că aşa le-a cerut Daddy Dragnea, de la miniştrii din Guvern până la directoraşii din judeţe a fost declanşată o amplă operaţiune de astupare a realităţii prin minciuni gogonate, pompos denumite rapoarte şi bilanţuri. Adevărul trebuie să fie cel oficial, nu cel ştiut, individual, de fiecare.

În Oradea, miercurea trecută, la o săptămână după ce acelaşi lucru l-a făcut la Comisia de Dialog Social a Prefecturii, cu destule poticneli, un secretar de stat cu alură de bodyguard brăilean, directorul Casei Judeţene de Pensii a avut sarcina să prezinte în reluare proiectul viitoarei Legi a pensiilor, programată să intre în vigoare din „20-21”. Exact ca-n comunism, chiar dacă acum e greu, în cincinalul următor va curge numai lapte şi miere!

Vineri, a venit rândul şefuţului nr. 2 de la Direcţia Agricolă să repete ce spusese, cu doar două zile înainte, ministrul Petre Daea, cel pentru care nu există nici întristare, nici pestă porcină, ci doar behăiala veselă şi productivă - în lapte, brânză, lână, carne, poate curând şi-n ouă - a mioriticei oi, cea de toate zilele. Aşa au fost indicaţiile conducerii superioare de Stat şi de Partid, a recunoscut bietul director adjunct, care a admis că îşi „aduce aportul” la minciuna generală cu recoltele-record, dar a dat din umeri a neputinţă şi colaboraţionism.

În România Centenară totul merge strună, chiar dacă scroafa-i moartă în coteţ...