Asociaţia Studenţilor Medicinişti şi ISU Crişana au organizat sâmbătă în Piaţa Unirii, în faţa a peste o sută de orădeni, demonstraţia unei intervenţii de descarcerare şi acordare a asistenţei medicale.

Intervenţia, pe etape...

"Exerciţiul demonstrativ a fost organizat pentru a le arăta orădenilor importanţa intervenţiei rapide în cazul unui accident rutier", a declarat medicul Andra Vieriu.

Demonstraţia a durat circa o oră pentru ca organizatorii să poată explica asistenţei fiecare etapă a intervenţiei, deşi, potrivit pompierilor, în situaţiile reale descarcerarea şi ajutorul medical se desfăşoară simultan înjumătăţind timpul de intervenţie.

"Aici am lucrat în spaţiu liber putând aborda un autoturism pe roţi din toate unghiurile posibile şi având acces la ocupanţi. În realitate, la accidentele care necesită descarcerare maşina este răsturnată, are tot botul turtit, împins peste ocupanţi la care nu mai poţi ajunge, iar accesul la aceasta este blocat de un copac, un stâlp sau o clădire", a explicat Vieriu.

Salvaţi prin "decopertare"

La intervenţia de sâmbătă au luat parte două echipaje de pompieri militari din cadrul Detaşamentului 1 Oradea, o autospecială de descarcerare, o autospecială de transport victime multiple şi echipajul de terapie intensivă al SMURD Oradea.

Potrivit scenariului, salvatorii au intervenit la un accident care a avut loc între o motocicletă Honda şi un Opel Astra în urma căruia pasagerul motocicletei, care nu purta echipament de protecţie, a decedat, motociclistul a fost rănit, unul dintre cei trei ocupanţi ai maşinii a fost proiectat afară, iar conducătorul auto şi pasagerul din dreapta au rămas încarceraţi.  

Pentru evacuarea supravieţuitorilor, salvatorii au fost nevoiţi să decoperteze autovehiculul urmăriţi îndeaproape de orădenii care filmau şi fotografiau demonstraţia, iar la sfârşit i-au răsplătit cu aplauze.

De reţinut!

Demonstraţia de sâmbătă a fost urmată de un curs de prim ajutor ţinut de studenţii medicinişti orădeni.

Potrivit specialiştilor, prima grijă a celor care sunt martori la un accident rutier trebuie să fie aceea ca numărul victimelor să nu crească.

"După ce ne asigurăm că zona este sigură, că nu există riscul ca maşina să explodeze sau alte pericole imediate, sunăm la 112. Trebuie să spunem cât mai clar numărul victimelor, starea lor, dacă sunt conştiente sau nu, dacă strigă după ajutor, dacă sunt şi morţi sau orice altceva. Ideal ar fi ca echipele de intervenţie să ştie din timp la ce să se aştept", a explicat Andra Vieriu.

Potrivit medicului SMURD, prima regulă în cazul unor astfel de intervenţii este ca salvatorii să nu devină la rândul lor victime prin intervenţii necugetate, iar cea de a doua ca aceştia să nu provoace accidentaţilor mai mult rău mutându-i din maşină. 

La buna desfăşurare a evenimentului au mai contribuit membrii cluburilor de motociclişti Invictus, Black Eagles şi Hawk şi cadrele medicale ale serviciului SMURD.

Nu este prima oară când ASMO organizează o astfel de demonstraţie, cu sprijinul forţelor ISU Crişana. Anul trecut, exerciţiul a avut loc pe malul Crişului Repede în zona Parcului Libertăţii.