Pasarela pietonală de lângă fostul Centru de Calcul a devenit amintire. Podul cu stea a fost pus joi la pământ pe jumătatea dinspre malul stâng al Crişului Repede.

"În primă fază s-a făcut debitarea podului pe deschiderea stângă, după care structura a fost piconată pe platformă. Molozul rezultat urmează să fie transportat la groapa de gunoi a oraşului", a declarat şeful de şantier, Vlad Moldovan.

Pasarela pietonală a fost secţionată cu ajutorul unui utilaj cu lanţ din fier diamanatat, folosit special pentru debitarea unor structuri din beton armat de mari dimensiuni.

Operaţiunea de dezafectare a pasarelei care va face loc viitorului pod al Centenarului va continua săptămâna viitoare pornind dinspre malul drept al râului. Pila de susţinere mijlocul albiei Crişului Repede va fi ultima structură dezafectată.

Va fi pod rutier

În paralel, constructorii vor desfăşura lucrările de proiectare ale podului Centenarului şi vor lăţi plaforma amenajată în albia râului pe malul stâng al Crişului Repede pentru a putea depozita aici materialele necesare pentru construcţia viitorului pod.

Noua construcţie va fi susţinută de două arce metalice sprijinite pe maluri, fără picior de susţinere în apă. Podul, cu câte o bandă pe sens, va avea o lungime de 84,7 metri şi o lăţime de 18,6 metri. Trotuarele, construite în consolă în exteriorul arcelor de susţinere, vor avea o lăţime de 3 metri, care include şi câte o pistă pentru biciclişti.

Lucrările de dezafectare a pasarelei şi de construire pe amplasamentul ei a viitorului pod al Centenarului sunt executate de o asociere formată din firmele Freyrom, Proncons Group, Aquacons şi Electro Excel Green pentru suma de 9,6 milioane lei.

Durata de execuţie a lucrării este de 16 luni, din care primele două luni sunt rezervate pentru realizarea documentaţiei şi obţinerea tuturor avizelor. Lucrările de construire a podului Centernarului vor trebui finalizate până la 1 Decembrie 2018.