"Greul" Ilunga "Junior" Makabu l-a bătut sâmbătă la Ekaterinburg prin KO pe "Ciocanul rusesc" Dmitry Kudryashov, câştigând centura WBC Silver.

Răzbunare pentru Alex

Prieten al boxerului bihorean Alexandru Jur, triplul campion mondial Junior Makabu s-a pregătit pentru acest meci timp de trei luni la Oradea. Cei doi luptători sunt manageriaţi de francezul Tarik Saadi, s-au împrietenit în Belgia şi s-au antrenat împreună, în ultimele trei luni, în sala clubului Gym Mar Strong din strada Lăpuşului.

Dincolo de centura de argint pusă în joc lupta împotriva neînvinsului "Ciocan rusesc" Dmitry Kudyashov a avut şi o miză personală. "Înaintea meciului le-am spus jurnaliştilor din Rusia că am venit să mă răzbun pe Kudryashov pentru ce i-a făcut lui Alex, care e prietenul meu. O să-l fac KO!", a povestit Junior Makabu, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sala de box după întoarcerea la Oradea.

Bihoreanul Alexandru Jur a pierdut în septembrie 2018 prin KO meciul disputat împotriva lui Kudryashov la Moscova. Din păcate, românul a pierdut şi sâmbătă, în cadrul aceleiaşi gale, meciul disputat împotriva rusului Aleksei Papin.

"Ştiam că sunt mai bun"

"Junior" Makabu a câştigat împotriva rusului prin TKO în repriza a cincea, când Kudryashov, ameţit de loviturile primite, a fost oprit de arbitru să mai lupte. "Era normal să câştig. Ştiam că sunt mai bun ca el. Visul meu este să fiu numărul 1 mondial", a spus, sigur pe el, Makabu.

Victoria de sâmbătă a consolidat palmaresul congolezului care a repurtat 25 de victorii din care 24 prin KO şi a avut doar două înfrângeri. Lupta de la Ekaterinburg este cu atât mai importantă cu cât a pus capăt şirului de victorii ale "Ciocanului", o adevărată legendă a boxului rusesc actual, neînvins până acum în 23 de meciuri.

După această victorie "Junior" Makabu va intra într-o perioadă de refacere în aşteptarea următorului meci pentru centura WBC Gold. Centura a fost declarată vacantă după ce deţinătorul ei, ucrainianul Oleksandr Usyk, şi-a accidentat mâna.

"Îmi plac papanaşii"

Căsătorit şi tată a şase copii, luptătorul congolez în vârstă de 31 de ani provine dintr-o familie cu 10 copii şi ia în calcul varianta să se stabilească în Oradea. Boxerul plănuieşte ca din bursa următorului meci să îşi cumpere o casă în zonă.

"Vreau să mă stabilesc aici. Oraşul este superb, oamenii sunt buni, băieţii de la sală sunt de gaşcă. Toată lumea m-a primit de parcă aş fi de-o viaţă aici", a spus Junior Makabu.

Luptătorul s-a declarat încântat de zona montană a judeţului, de arhitectura oraşului şi de bucătăria locală. "Îmi plac foarte mult papanaşii", a recunoscut congolezul.

După o perioadă în care s-a antrenat în Germania boxerul s-a declarat încântat de condiţiile de antrenament de la Oradea. "Sala domnului Ion Marin are tot ce îi trebuie unui profesionist", a declarat Makabu.

De altfel, sportivul a şi declarat că, peste şase luni, când va şti data şi locul următorului meci va reveni în municipiul de pe Crişul Repede pentru a se antrena.