Campioana României la baschet masculin, formaţia CSM CSU Oradea, şi-a aflat programul din noua ediţie a Ligii Naţionale, marţi, când la sediul Federaţiei Române de Baschet, s-a desfăşurat tragerea la sorţi pentru sezonul 2018-2019.

După cum se ştie, faţă de anul trecut, s-a schimbat sistemul competiţional. Astfel, în noua formulă, CSM CSU Oradea, în calitate de campioană în exerciţiu a României, va evolua în prima grupă valorică, alături de alte şapte echipe. Este vorba despre: CSM Steaua Bucureşti, U-BT Cluj-Napoca, BC CSU Sibiu, SCM Timişoara, BCM U FC Argeş Piteşti, SCM U Craiova şi Ştiinţa Dinamo Bucureşti.

În această fază, se va juca în sistem fiecare cu fiecare în dublă manşă, iar primele şase clasate se vor califica în TOP 6, pentru faza a II-a a sezonului regulat, în timp ce ultimele două clasate în grupa valorică A vor evolua în compania echipelor din grupe valorice inferioare pentru stabilirea ultimelor două echipe calificare în playoff-ul Ligii Naţionale.

În prima etapă din noul sezon, "roş-albaştrii" orădeni vor întâlini, pe data de 6 octombrie, pe teren propriu, formaţia SCM Timişoara. Apoi, în runda a doua, pe 13 octombrie, CSM CSU va volua pe terenul bucureştenilor de la CSM Steaua. Runda a III-a îi va aduce pe orădeni în faţa propriilor suporteri, pe data de 20 octombrie, când în Arena Antonio Alexe vor veni cei de la CSU Ştiinţa Dinamo Bucureşti.

Iată însă şi componenţa celorlalte două grupe valorice:

Grupa valorică B (patru echipe): CS Cuza Sport Brăila, ABC Athletic Constanţa, CSO Voluntari, CSM Mediaş.

Grupa valorică C (zece echipe): CS Rapid Bucureşti, ACS Târgu Jiu, Cikszereda Miercurea Ciuc, CSM Focşani, CSM Târgu Mureş, Universitatea Cluj-Napoca, CSM Sighetu Marmaţiei, Phoenix Galaţi, CS Agronomia Bucureşti, CN Aurel Vlaicu


Dupa disputarea primei faze, participantele din Liga Naţională vor continua sa joace, în faza a II-a, astfel:

În grupa ROSIE – locurile 1-6 din Grupa A
În grupa GALBENA – locurile 7-8 din Grupa A + locurile 1-3 din Grupa B + locul 1 din Grupa C
În grupa ALBASTRA – locul 4 din Grupa B + locurile 2-6 din Grupa C
În grupa VERDE – locurile 7-10 din Grupa C

Echipele din Grupa Roşie şi primele două clasate în Grupa Galbenă avansează în playoff-ul Ligii Naţionale. Acesta se dispută sub forma a trei tururi pe sistemul cel mai bun din cinci meciuri fiecare.

Cât priveşte noua ediţie a Cupei României, CSM CSU Oradea este calificată direct sferturile de finală, unde va juca o dublă manşă, pe 3 şi 10 aprilie, iar dacă se va califica va participa la Final Four-ul competiţiei, programat în perioada 17-18 aprilie 2019.