În cadrul programului naţional "Campionii României în şcoală, liceu şi universitate", marţi a avut loc întâlnirea de suflet a celui mai mare handbalist român al tuturor timpurilor, magicianul semicercului, aşa cum este gratulat Cristian Gaţu, cu 500 din elevii  Colegiului Naţional "Samuil Vulcan" din Beiuş.

"Puţini dintre iubitorii sportului ştiu că dublul campion mondial are o conexiune specială cu municipiul bihorean. Aici îşi are rădăcinile doamna Tamara Gaţu, soţia campionului, motiv pentru care, ori de câte ori i se iveşte ocazia, familia Gaţu petrece clipe minunate la Beiuş, alături de rude şi prieteni", a precizat directorul DJST Bihor, Petruţ Drăgan, organizatorul întâlnirii.

Astfel, mai bine de 20 de minute, liderul generaţiei de aur a handbalului românesc a împărtăşit celor prezenţi pilde din bogata sa carieră sportivă, a explicat importanţa mişcării, a exerciţiului fizic, a sportului pentru sănătate, pentru o dezvoltare fizică şi psihică armonioasă, pentru dezvoltarea spiritului de echipă, de solidaritate, pentru creşterea respectului pentru sine şi competiţie.

După ce au urmărit câteva din puţinele imagini care au rămas mărturie din anii în care Cristian Gaţu extazia publicul din sălile de pretutindeni prin jocul său inventiv şi imprevizibil, elevii şi-au potolit curiozităţile cu întrebări din cele mai diverse. "Ce v-a determinat să continuaţi să jucaţi handbal după ce sufereaţi înfrângeri?" a fost considerată ca fiind cea mai interesantă întrebare, iar dublul medaliat olimpic a recompensat-o pe Amalia Gavra, eleva care a adresat întrebarea, cu un autograf special pe cartea autobiografică "Steaua lui Gaţu" sub semnătura lui Horia Alexandrescu.

Întâlnirea de la Colegiul Naţional "Samuil Vulcan" din Beiuş, prima dintr-o serie de cinci programate în această săptămână în judeţul Bihor, s-a încheiat cu o sesiune de fotografii şi autografe.

Apoi, programul naţional "Campionii României în şcoală, liceu şi universitate" a continuat marţi după-amiază tot în Beiuş, cu vizita fostului preşedinte al Federaţiei Române de Handbal la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1. Aici, Cristian Gaţu a întâlnit copiii din grupa mare şi părinţii acestora, care s-au arătat foarte interesaţi de mesajul transmis de fostul mare handbalist.

"Sunt aici pentru că vreau să vă îndemn să vă lăsaţi copiii să facă mişcare, să înveţe să meargă, să alerge, să înveţe să respire şi de ce nu, să înveţe să cadă şi să se ridice. Numai aşa o să-şi învingă temerile, atât în viaţă cât şi în sportul de performanţă, dacă vor alege acest drum", a spus el.

Gaţu s-a arătat încântat însă când educatoarele au spus că în fiecare zi copiii au o oră de mişcare în care fac fel de fel de exerciţii fizice, dar a fost dezamăgit de faptul că grădiniţele nu dispun de o sală sau un spaţiu în care aceste activităţi să se desfăşoare.

De aceea Cristian Gaţu a promis conducerii grădiniţei şi părinţilor că se va implica să convingă executivul primăriei Beiuş pentru dezvoltarea unui program de transport al copiilor de la grădiniţă la o sală din apropiere pentru ca, cel puţin odată pe săptămână, toţi copiii să facă o oră de educaţie fizică sub supravegherea unui profesor de specialitate.  Evenimentul s-a încheiat într-o notă optimistă, mai ales pentru că piticii  aşteptau cu nerăbdare ca Moş Nicolae să ajungă la ei cât mai repede cu cadouri.