Cetatea Oradiei a devenit de, vineri, un adevărat focar de cultură şi civilizaţie a vinului, cu ocazia deschiderii celei de-a doua ediţii a Salonului Vinurilor organizat de Asociaţia Millesime, care chiar asta îşi propune încă de la înfiinţarea sa, cu aproape un deceniu în urmă - promovarea culturii şi civilizaţiei vinului, iar prin acest eveniment creează o competiţie pentru producători şi o provocare pentru iubitorii vinului.

Salonul se bucură de participarea - cu o ofertă extrem de bogată, toată de vinuri din clasa Premium - a 24 dintre cele mai bune crame româneşti cu vinuri de soi, din toate regiunile ţării, dar şi de import.

Între producătorii autohtoni se numără Lechburg (din Lechinţa), Jidvei (cu vinurile de top), Vila Vinea (cu varietatea Kerner), Nachbil (din Satu Mare), Balla Geza (Maramureş, podgoria Miniş), Fort Silvan (Şimleu Silvaniei), Licorna Winehouse (Dealu Mare), Vitis Metamorfosis (al cărei vinificator, italianul Forenzo Rista, stabilit în România, s-a asociat cu celebra casă de vinuri Antinori din Italia), Domeniile Urlaţi, Avincis (Drăgăşani), Prince Ştirbey, Bauer, Oprişor, Vinarte (toate acestea din Muntenia şi Oltenia), Histria (Dobrogea), Domeniile Sera, Aramic, Recaş (Banat), Casa de Vinuri Cotnari (divizia Premium a Cotnarilor) şi Domeniile Avereşti (Moldova).

Vinurile de import sunt şi ele de top, la Salon participând distribuitori precum One Point (cu vinuri din Franţa, Italia, Chile), Premium Drinks (Portugalia), Custosa (Italia) şi A Wine (Austria).

Pe de altă parte, în cadrul Salonului Vinurilor sunt organizate mai multe master-class, primul desfăşurându-se deja vineri şi fiind dedicat "reginei" ediţiei, Feteasca Regală, cu o degustare comparativă, tot vineri consumându-se şi un atelier despre "Noua paradigmă a istoriei viticulturii" susţinut de Claudiu Păduraru, unul dintre acţionarii Cramelor Recaş.

Feteasca Regală va face şi sâmbătă obiectul unei degustări, cu vinuri din diferite regiuni şi crame. Tot sâmbătă va avea loc o degustare de vinuri roşii de Bordeaux, iar duminică pasionaţii pot participa la un atelier de asamblaje oferit de Liviu Grigorică şi un masterclass de Porto, susţinut de Iulia Scavo.

Bucuraţi-vă, aşadar, de vinuri alese, pentru că, vorba preşedintelui Asociaţiei Millesime, enologul Dorin Popa, viaţa este prea scurtă să bem vinuri proaste ori mediocre! Cetatea este deschisă iubitorilor de vinuri şi sâmbătă, şi duminică, până la ora 20.00.