Bastioanele Ciunt şi Bethlen, care flanchează intrarea principală în Cetate din Oradea, şi curtinele (n.r. zid care uneşte flancurile a două bastioane) aferente, au intrat în lucrări de reabilitare.

Constructorii au primit ordin de demarare a lucrărilor la începutul lunii martie şi, după amenajarea organizării şantierului, au început degajarea celor două bastioane de acumulările de pământ.

"În momentul de faţă constructorii execută curăţări pe bastionul Ciunt şi la curtina aferentă acestuia. La bastionul Bethlen au executat deja decopertarea drumului de rond al gărzii şi se ocupă de curăţarea coronamentului", a declarat managerul de proiect Mihaela Neag, din cadrul Primăriei.

Lucrările se desfăşoară cu dificultate deoarece accesul maşinilor de mare tonaj în interiorul fortificaţiei este interzis, iar pământul acumulat în bastion este degajat peste zid cu ajutorul unei rampe.

Astfel, în ambele bastioane vor fi reabilitate, ca mici promenade, drumurile de rond pe unde îşi făcea traseul garda Cetăţii, iar în bastionul Bethlen clădirea fostului grajd va deveni sală multifuncţională cu peste 200 de locuri şi va fi amenajată o zonă verde.

Lucrările, în valoare de 8 milioane lei, sunt executate de o asociere de firme reprezentată de Drum Asfalt şi au un termen de finalizare de 30 de luni.