Reprezentanţii ONG-urilor prezenţi luni seară în sala mare a Primăriei la dezbaterea publică a proiectului de bugetului local pe anul în curs i-au cerut primarului Ilie Bolojan, la fel ca în anii anteriori, fonduri pentru finanţarea activităţilor sociale, culturale şi de tineret.

Finanţaţi ONG-urile!

Dezbaterea celui mai mare buget local din ultimii ani s-a ţinut, luni, cu cea mai restrânsă asistenţă. La întâlnirea de la Primărie au luat parte cam zece reprezentanţi ai societăţii civile, consilierii locali Liviu Sabău Popa, Adrian Negrea, Kirei Melinda şi Kiss Gabor şi primarul Ilie Bolojan, însoţit de directorul economic Eduard Florea.

Cei mai vocali s-au dovedit a fi reprezentaţii organizaţiilor nonguvernamentale, care au reproşat din nou municipalităţii că i-a lăsat fără finanţări pentru activităţile sociale, culturale şi de tineret.

Începând din 2017, după mai multe experimente eşuate, municipalitatea a renunţat să mai aloce fonduri pentru ONG-uri, finanţând exclusiv programul de activităţi al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, condusă de reprezentanţi ai municipalităţii. Conform proiectului de buget, anul acesta APTOR se va baza venituri de 6,2 milioane lei.

"Având în vedere că noi construim programe pentru tineret prin propriile eforturi, sunt curios de ce Primăria nu alocă finanţări pentru programe care să aducă tineri în Oradea", a deschis ostilităţile preşedintele Asociaţiei de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului, Barabaş Filip (foto).

"Tinerii au nevoie de activităţi"

Poziţia ARDT a fost susţinută şi de lucrătorul de tineret Georgeta Szabo. "Eu lucrez cu tineri din 2016 şi pot să vă spun că educaţia nu se termină când ieşi pe porţile şcolii. Există şi viaţă de după-amiază, când tinerii au nevoie de activităţi", a spus aceasta.

Szabo a arătat că, în vreme ce primarul Ilie Bolojan a catalogat anul trecut ONG-urile ca nişte entităţi care "stau cu mâna întinsă la buget", asociaţia din care face parte a plătit anul trecut municipalităţii impozite pe proprietate în valoare de 12.818 lei. "Cam atât despre mâna întinsă", a spus tânăra.

O situaţie similară a relatat şi lucrătorul social Monica Vlad, care îngrijeşte 11 copii abandonaţi. "Este vorba de un serviciu social acreditat. Nu am cerut un leu de nicăieri. Singurii bani pe care îi avem sunt cei 16 lei pentru hrană pe zi. Ne-a venit de plată 13.000 lei impozit, bani pe care nu-i avem", a protestat femeia.

"Plătiţi experiţi!"

Reprezentanţii societăţii civile i-au adresat primarului Ilie Bolojan nu doar repoşuri, ci şi soluţii.

"Vă înţeleg reticenţa faţă de ONG-uri. Probabil că pot apărea unele situaţii de genul celor pe care le-aţi arătat la Consiliul Judeţean. Plătiţi nişte evaluatori independenţi, ca să vedeţi ce finalitate au finanţările acordate. Acelaşi lucru se poate face şi la Primăria Oradea, şi la Consiliul Judeţean, şi am scăpat de probleme", a propus Flavius Bunoiu (foto), reprezentantul asociaţiei Cultură în Mişcare.

Bunoiu a exemplificat cu cazul Timişoarei, capitală culturală europeană, care finanţarează organizaţiile neguvernamentale, dar verifică pe ce anume dă banii prin experţi externi. "Am făcut parte dintr-o astfel de echipă de experţi independenţi şi credeţi-mă s-a analizat foarte riguros pe ce merg banii", a spus el.

Vedem la anu’....

În mod surprinzător, primarul Ilie Bolojan, altfel destul de acid, a acceptat atât criticile, cât şi propunerile ONG-iştilor.

"Dacă anumite exprimări ale mele au supărat ONG-urile, vă rog să nu vă supăraţi pe mine. Eu am nişte convingeri legate de sistemul public şi de nişte entităţi legate de sectorul public, dar nu vreau să minimalizez ceea ce fac voluntarii din sistemul ONG în domenii precum cultura, tineretul şi altele...", a spus Bolojan.

Edilul a arătat încă o dată că alocarea de fonduri ONG-urilor pe diferite proiecte s-a dovedit până acum "un talmeş-balmeş cu o eficienţă destul de redusă", dar a acceptat că lucrurile pot fi îmbunătăţite.

"Anul acesta, bugetul este destul de strâns. Acum nu avem cum face modificări, dar ce mă pot angaja este că, dacă va depinde de noi bugetul pe anul viitor, această formulă cu evaluatori independenţi va fi funcţională", a spus Bolojan.

Mai mult, edilul a spus că va propune o formulă de lucru încă de anul acesta, astfel ca începând din 2020 finanţarea ONG-urilor să poată fi reluată sub supravegherea unor evaluatori independenţi.

1,5 miliarde lei

Conform proiectului de buget actualizat la începutul acestei săptămâni, anul acesta oraşul se bazează pe venituri de 1,5 miliarde lei, cu 45% mai mari decât în 2018. După cum BIHOREANUL a mai scris, bugetul record se datorează finanţărilor europene contractate şi a creditelor luate pentru cofinanţarea acestora.

Cu toate acestea, în ciuda veniturilor în creştere, municipalitatea se vede obligată să scoată la vânzare terenul fostei Pieţe Ioşia şi clădirea fostei Policlinici cu plată. Măsura este menită să compenseze pierderea de 15,6 milioane euro provocată de măsurile fiscale ale Guvernului.

Dacă primarul Ilie Bolojan şi-a declarat intenţia de a aloca pentru investiţii tot al treilea leu din bugetul local, reprezentanţii PSD au susţinut că, având în vedere creşterea veniturilor la buget, vor cere reducerea taxelor şi impozitelor plătite de orădeni.