Amenajarea coridorului verde Barcăului, din zona Ioşia, a început cu dezafectarea platformelor betonate ale fostelor depozite. Primăria Oradea a dat ordinul de începere a lucrărilor pe 11 noiembrie, acestea având un termen de predare de şase luni.

Au tăiat 80 de arbori

"Începând de la strada Oneştilor până la şoseaua de centură, pe toată suprafaţa, am săpat aproximativ un metru. A fost foarte mult pământ ridicat în urma construcţiilor care au existat aici", a declarat viceprimarul Florin Birta, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la faţa locului.

În paralel cu dezafectarea platformelor betonate ale fostelor depozite, care au funcţionat în strada Barcăului, şi îndepărtarea molozului, constructorii au tăiat 80 de arbori şi arbuşti.

"A fost necesar să fie tăiaţi. Dacă cobori cota cu un metru, arborii rămân cu rădăcinile în aer şi riscă să se prăbuşească peste maşini sau peste oamenii care vin în parc", a spus Birta.

În locul arborilor tăiaţi, urmează ca municipalitatea să planteze 380 de arbori înalţi de peste 4 metri şi 28.000 de arbuşti.

Cu pistă pentru alergare

Viitorul parc din zona Barcăului va avea un centru de fitness cu aparatură inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi, spaţii de joacă pentru copii, o toaletă anti-vandalizare, reţele Wi-Fi şi de internet.

"La finalul lucrărilor vrem să amenajăm o pistă pentru alergare. Nu s-a putut face această pistă în cadrul proiectului pentru că depăşeam cota maximă de 10% care reprezintă construcţiile în cadrul parcului. Am făcut o dezmembrare de teren de jur-împrejurul celor 3,8 hectare de parc, iar Primăria va construi aici o pistă din tartan cum e cea din parcul Brătianu", a spus Birta.

Lucrările de amenajare vor începe după finalizarea parcului, programată pentru jumătatea lunii mai.

Reprezentanţii constructorului susţin că se vor încadra în termenul de predare. "Nu vom opri lucrările pe perioada de iarnă decât dacă vin geruri care nu ne permit să lucrăm, temperaturi de minus 5 sau minus 10 grade. Este o lucrare frumoasă, care nu ridică probleme de execuţie", a spus directorul Construcţii Bihor, Ioan Băinţan (foto).

Potrivit evidenţelor municipalităţii, anul viitor vor fi date în folosinţă, în total, 12 hectare de spaţii verzi în urma amenajării de parcuri în zona Veteranilor, Grigorescu, Ioan Bogdan şi Barcăului. Investiţiile vor fi susţinute din fonduri europene destinate reconversiei unor zone aflate în degradare.